Annons

Blickar mot öppet vattentorn

Med förord hämtade från Edvard Perssons ”Lite grann från ovan” har Marko Huttunen (M) lämnat in en sexsidig motion till kommunfullmäktige om att öppna upp vattentornet för allmänheten.
– Det är ett vallöfte jag gav mina väljare som jag nu infriar, säger han och medger att det är den vidunderliga utsikten som lockar.
–  Alla bör få chansen att njuta av den fantastiska utsikten över Öresund, Danmark och inte minst den skånska landsbygden, säger Marko Huttunen och menar att det är en njutning för alla sinne i 360 grader.

Med anledning av stundande 600-års jubileum hoppas förslagsställaren att motionen behandlas skyndsamt samt att en utredning tillsätts i syfte att  öppna det Nya Vattentornet för allmänheten.
– Naturligtvis måste det göras en del kostnadsberäkningar. Vad jag hört tidigare skulle det kosta en miljon per hiss att få dessa i funktionellt skick. Det kan tyckas vara mycket pengar men ska samtidigt ställas i förhållande till mycket annat, exempelvis vad en ny badbrygga får kosta.

Annons
 

Marko Huttunen som innan han inledde sin personvalskampanj rent av startat en Facebookgrupp ”För ett öppet vattentorn”, anser att vattentornet idag utgör en grå fläck i den annars så vackra stadsbilden i vårt älskade Landskrona och att det är att betrakta som en outnyttjad tillgång, en oslipad diamant, en resurs som inte riktigt får komma till sin rätta.
Som barn var jag uppe i tornet ett par gånger och det är än idag starka positiva minnen jag bär med mig, säger han som även ser ett mervärde i att någon typ av servering skulle vara möjlig uppe i tornet.
Visst hade det suttit fint med en glass, en kopp kaffe eller en räkmacka samtidigt som man njuter av utsikten. Skulle det inte vara genomförbart så ska inte ett öppnade av vattentornet falla på det. Det viktigaste är att vi öppnar upp vattentornet igen, avslutar Marko Huttunen.

Efter två års byggande kunde vattentornet färdigställdes 1970. Tornet som placerats på en av stadens lägsta punkter sträcker sig 60 meter över havet och fem meter under markytan.
Upp till första plan är det 45 meter.  På senare år har det inte varit rekommenderbart att nyttja den enda hissen som finns kvar. Häromåret fastnade Landskrona Direkts utsände i hissen och sedan dess har istället de 228 trappstegen i trappan som löper inne i ett av benen fått nyttjas.
Ska man hela vägen upp till toppen krävs ytterligare 90 trappsteg.


Under innevarande mandatperioden har ingen annan ledamot ur Treklövern lagt någon motion detta då förslagen ofta förankras på annan sätt.
– Att jag nu väljer att gå den formell vägen är för att jag gärna ser en bred förankring, en öppen process och att vi ska komma snabbare till skott. Helt uteslutet med motioner från de styrande är det dock inte. Exempelvis skedde namnbytet till Landskrona stad efter en motion från en kvartett ledamöter ur Treklövern, påminner Marko Huttunen. 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser