Annons

Om Siri på bibblan

Stadsbiblioteket fortsätter att bjuda på spännande och intressanta föreläsningar. Tisdagen den 17 april klockan 19.00 är det dags för filmaren och författaren Lena Einhorn att berätta om Siri von Essen.

Lena Einhorn är aktuell med romanen Siri som handlar om Siri von Essens liv före, under och efter äktenskapet med August Strindberg. Boken om Siri är Lena Einhorns tredje Strindbergs projekt. Einhorn har arbetat med Strindberg sedan 2007 då hon gjorde en dokumentär om Strindberg för SVT. Hon fick också i uppdrag att vara huvudredaktör för antologin Om Strindberg. Einhorn intresserade sig tidigt för Siri von Essens öde och bestämde sig för att skriva en roman om henne.

Annons
 

1880-talet var en progressiv tid för kvinnorörelsen. Siri kom från en adlig familj, ville bli skådespelerska men fick inte lov från sin familj. Hon gifte sig enligt tradition men slog sig fri för att kunna ta del av det nya moderna livet.
– Strindberg var gift tre gånger men äktenskapet med Siri var det längsta och man kan nog säga att hon var hans livs stora kärlek. Siri är en väldigt intressant kvinna som stöts och blöts mot denna nästan omöjliga människa att vara gift med och med sin egen längtan efter att bli skådespelerska. Hon kom ur ett annat äktenskap och var gift med en baron när hon träffar Strindberg. Man kan säga att äktenskapet med Strindberg förlöser henne samtidigt som det nästan tar kål på henne, säger Lena Einhorn.

År 2012 är Strindbergår. Kulturinstitutioner över hela landet hedrar 100-årsminnet av August Strindbergs död 1912.
Läs mer på: http://strindberg2012.se

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser