Annons

Han målar med blixtljuset

Lagom till konstrundan provar krögarna ett nytt koncept på Pumphuset i Borstahusen. Konsthallen är sedan länge ett begrepp i konstkretsar och nu vidgar man detta och i framtiden blir det fotoutställningar i Pumphusets entré. Först ut är Landskronafotografen Leo Erdfelt vars foton finns att beskåda från den 5 april till den 6 maj.

Intill loungen hänger tolv bilder företrädesvis fotograferade utomhus i noggrant utvalda mystiska miljöer.
– När jag är ute och kör gör jag gärna avstickare för att hitta nya spännande bakgrunder till mina bilder, säger Leo Erdfelt vars regisserade bilder av främst kvinnor är mästerligt ljussatta och effektfullt retuscherade i Photoshop.

Annons
 

Någon svartvit socialrealism, bygdeskildring eller dokumentär är det alltså inte tal om i Leos bilder. Bildspråket får en osökt in på de stora modemagasinen, typ Vogue eller varför inte TV3:s Top Model.
– Jo, det lutar snarare faktiskt åt de mer kreativa plåtningarna i Top Model än vad en fotoutställning annars brukar visa, säger fotografen och skrattar.
– Mitt fotointresse ligger närmre mode-, film- och rockbilden, medger han.

Några jobb för de stora agenturerna har det ännu inte blivit för fotografen som till vardags driver egen ateljé i centrala Landskrona där det är porträttfotografering, produktfoto och bröllopsfotograferingar som står för försörjningen.  Bilderna som visas på utställningen är hämtade ifrån hans personliga album.
 – Med de här bilderna får jag utlopp för min kreativa sida och får fritt experimentera med mina idéer och tekniker som jag sedan kan plocka in i mitt professionella arbete, säger han och avslöjar att fototradition finns det gott om i familjen.
– Det dröjde ett tag innan jag själv började plåta, trots eller kanske tack vare, att mina föräldrar alltid arbetat med det, säger han.
Nyfikenheten och experimentlustan kan komma från hans morfar, Kurt Nordberg, smått legendarisk  bröllopsfotograf i Landskrona, vars fönster på Stora Norregatan många medelålders och äldre Landskronanabor minns med ett leende på läpparna.
– Jodå han har lärt mig några ”hemliga trix” med hur man kan få till lite fräcka färgade bakgrunder med hjälp av lite hushållssaker, säger Leo och skrattar åter.

Om de tolv bilderna på Pumphuset är till salu och vad de då ska kosta har han ännu inte bestämt sig för.
– Jag har några timmar till på mig att fundera på detta, avslutar Leo Erdfelt som alltså redan nu kan bocka av en målsättning som fanns inför 2013 att få ha en egen utställning.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser