Annons

Det våras för konsten

Som traditionen påbjuder invigs konstrundan i nordvästra Skåne på Långfredag. En dag som hedersordföranden i arrangerande Nordvästra Skånes Konstnärsförening, Helmer Lång, sedan barnsben firat som sin namnsdag och som nu är vernissagedag för konstrundan som räknas till ett av de största konstevenemangen i landet.

Och för att riktigt väva samman det hela, delas det sedan Långfredagen 2009 ut Helmer Långs stipendium för unga, lovande konstnärer just denna dag. Något inte minst föreningens ordförande Rolf Tufvesson fick erfara vid pressvisningen när han kallade fram stipendiaten, 23-åriga Lilli Malmberg från Helsingborg och sa att stipendiet skulle delas ut.
– Nej, för tusan, det sker först på fredag, tillrättavisade Helmer Lång med glimten i ögat samtidigt som han passade på att lovprisa konstnärinnan och sno åt sig en kindpuss eller tre.
– Hon är redan relativt fullfjädrad och har en alldeles egen teknik, ansåg nestor Lång.
Stipendiet på 10 000 kronor kommer att komma väl till pass intygar Lilli Malmberg som studerar första året vid konsthögskolan i Umeå.

Annons
 

Naivisten med landskronapåbrå, Per-Olof Olsson, är tillbaka i konsthallen han drömmer om att få ha en separatutställningen i. Tårtorna som spritas hantverksmässigt är kvar, likaså restaurangerna och caféerna i hans livfulla gatumotiv. I tavlan på samlingsutställningen kan den som är observant rent av hitta stadens senaste tillskott i skylinen, Energiknuten. Sonen från Specialkonditoriet på Öster, har en vurm för livets goda och favoriten just nu alla kategorier är tveklöst Noma i Köpenhamn.
– Åk dit. Om det så inte blir fler måltider den veckan så är det värt det, intygar han och avslöjar rent av en liten nyhet.
– 2014 hoppas jag vi kan ha en stor internationella naivistutställning här i konsthallen med 110 konstnärer, säger han och lovar att utrymmet räcker till.
– Det gör det. Vi naivister hänger gärna tätt.

Den artonde konstrundan i nordvästra Skåne har samlat 150 konstnärer, varav 13 är debutanter. Under tio dagar öppnar konstnärerna upp sina ateljéer och traditionsenligt har Landskrona konsthall samlat ett verk av varje deltagare i en samlingsutställning.
– Nu hoppas vi bara på mellanväder, säger Rolf Tufvesson då fjolårets sommarväder bidrog till att många istället valde att påta i trädgården.
– Lågkonjunkturer påverkar konstnärernas försäljning men intresset är fortsatt stort för konst, säger ordföranden och hoppas på nya besöksrekord.
– Konstrundans samlingsutställning trivs bra i Landskrona konsthall, intygar han.

På promenadavstånd från konsthallen kan man nå sju medverkande Landskronakonstnärer.
– Hyggligt om du vill nämna en rad om att jag och Bengt Anders har nya adresser i år, säger Rose-Marie Bengtsson som är en veteran i sammanhanget då hon gör sin 16:e konstrunda.
Rose-Marie som flyttat från Esperanza till Strandvägen har numera ateljé i Sandvången.
– Det är knöligt att parkera om man kommer med bil men jag finns på Helsingborgsvägen 26B på gaveln i en källarlokal, säger hon.

– Mig hittar man nu mera på Melodigatan 10, inflikar Bengt Anders som även tipsar om att man på Galleri SK inne på Citadellet i påsk kan beskåda verk av Emilia Bjuvrell.

En nyhet för året är att det satsas på miljösmarta konstrundor.
– På vår hemsida – www.konstrundan.nu – ger vi tips för de om vill kombinera miljötänkande och kollektivt resande med konstupplevelser, avslutar Rolf Tufvesson.


På Per-Olof Olssons naivistiska målning hittar vi efter hjälp från konstnären en välkänd knut.


Glaskonstnär Rose-Marie Bengtsson från Landskrona hissar randiga segel lagom till BoIS-premiären.


Ullastina Larsson, Landskrona, har fått hallens paradplats och en ny fasad är det första besökarna möter.
– Jag är jättenöjd med min nyligen avslutade utställning på museet. Jag fick riktigt mycket respons på den, säger hon och ler.


Hängningen av årets samlingsutställning är värd en eloge. Här hänger Kenneth Björnes (Landskrona) ”Livet i hönsgården” sidan om Landskronaaktuella Christel Jönssons ”Relaxtion”. Christel kommer att till kommande utställning i Landskrona konsthall få stifta bekantskap med två andra Landskronakonstnärer, när hon tillsammans med Thomas H Johnsson och Lena Cedergren ska ställa ut 28/4-10/6.


Bengt Anders är ordförande i Svenska konstnärsförbundet Region Syd och passar på att tipsa att det även är utställning på Galleri SK inne på Citadellet i påsk.


Georg Hansson även han från Landskrona ställer ut tavlan ”Afrika” på samlingsutställningen.


Glumslövsbon Mikael Liljeqvist har placerat ett storslaget verk i hallen, ”New Freinds Collony”

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser