Annons

Rekordvarmt i mars

Det har hunnit bli april, ett kvartal har gått och våren har kommit.
Den gångna marsmånaden blev rent av den näst varmaste månaden under Hans Lehreckes dryga 30-åriga mätperiod.
– Medeltemperaturen blev +5,9  grader, vilket kan jämföras mot mitt snitt under min  mätperiod som är  +2,7, berättar Hans Lehrecke när det är dags för den månatliga avrapporteringen till alla väderglada Direkten läsare.

Varmaste dagen blev den tjugosjunde då kvicksilvret letade sig upp till  +16,4 medan den 6:e och 7:e var kallast med -2,4.

Annons
 

Den varmaste marsmånaden hade Landskrona kommun 2007 med +6,8  medan vi finner den kallaste 20 år tidigare, 1987, då medeltemperaturen landade på  -2,4.
– Mars blev som vanligt torr. Vi fick faktiskt bara 11,5 mm mot normalt 39 mm. Märkligt nog kom den lilla nederbörden de vanligtvis torraste dygnen 8 till 10, noterar Hans Lehrecke.
Nederbördsrikast var det 2008 med 97,5mm, medan det året därpå endast kom 5 mm

Har du gjort några märkliga noteringar under månaden?
– Skall vi notera  några sådana får vi gå utrikes. I TV kunde vi studera hur det snöade flera dagar i rad i Syrien i början av månaden.  I Spanien noterade jag den 30:e +29 medan det samma dag var -26 i Karesuando.  Den 28:e uppmättes hela 21,6 i Dalsland. Månadens sista dag noterades förövrigt nytt tranrekord vid Hornborgasjön med 17 000 fåglar trots snö.

Har du trots ny höftkula hunnit njuta av några vårtecken i trädgården?
– Jadå. Våren är väl ganska normalt framme, möjligen lite fördröjd tack vare en kall februari. Påskliljor är väl framme, några anemoner blommar liksom scillorna. Den 25:e tittade rädisorna upp, vilket nog är rekordtidigt. Den 15:e hörde jag koltrasten sjunga första gången.

Hur är situationen inom modernäringen?
– Bönderna klagar över barfrosten i februari, som medfört att cirka 50% av höstvetet i Västskåne får sås om.  Rapsen har klarat sig bättre.  Man har hunnit med gödning och sådd av vårvete och betor är i gång. Potatisen är i jorden och under skyddande plast tittar de redan upp. Lantbruket är alltså något före i tiden. Nu önskar lantbrukarna givetvis en torr vecka så att man blir klara med sådden men sedan önskar man rikligt med nederbörd, då våren varit torr.

Vad har då hamnmästare Abbe att rapportera från Sundvik?
– Badbryggan  försvann med Berit och resterna får nu bärgas. En dyr restaurering förestår och Bengt hoppas givetvis på att de som utnyttjar bryggan också kommer med bidrag till återställandet av den trivsamma badbryggan.
I övrigt rapporterar han om en havstemperatur på cirka fem grader samt att stenbiten är spårlöst försvunnen.

Hur blir då april?
– Jag har redan tidigare nämnt att det tyska ordspråket:”april macht was er will”(april gör vad han vill) stämmer väl. I år sätter han sig på tvären för den vår som varit på gång en tid. Minst en vecka framåt får vi räkna med det kyliga vädret med inslag även av snöbyar. Fördelen med det typiska aprilvädret är att det förlänger våren. Det behöver dock inte gå till ytterlighet som 1966, då jag kunde åka skidor vid Sjöbo den 16:e och Lundaslätten var helvit ännu den 20 april . Personligen tycker jag, att april kanske är årets tjusigaste månad, då man njuter av hur livet återvänder samtidigt som man vet om att den riktiga blomstertiden ännu står för dörren.  Sörj därför inte ett bakslag i vädret. Det medför att vi istället kan njuta av våren desto längre. Avslutningsvis vill jag önska alla läsare en en riktigt fin vår och en glad påsk, avslutar Hans Lehrecke.

Under mars tog Hans även fram en speciallrapport som kan vara till gagn för det som planerar kommande års 600-årsdag!
Så blir vädret den 20 mars 2013

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser