Annons

När fotografen kom till byn

Under våren arrangerar stadsbiblioteket en serie föreläsningar i Landskronas lokalhistoria. Lördagen den 31 mars, kl. 10.30 visar Calle Sundewall, bibliotekarie i Glumslöv och en av eldsjälarna bakom utgivningen av tidskriften Folk och bygd, äldre vykort från människor och platser i Landskrona och med omnejd.

Vad är ett vykort? För oss idag något man sänder hem från semesterresan. Men för hundra år sedan, innan man tog telefonen och pratade bort en stund, sände man ett vykort och berättade om vad som hänt under dagen. Gärna ett kort där man kunde visa upp sig själv eller den miljö man levde i. Kanske var man piga i en affär som just fått besök av fotografen som tagit en fin bild av affärsexteriören, innehavaren med familj, pigan, drängen och hästen med vagnen.

Annons
 

Många av korten gjordes bara som ett fåtal vykort, något enstaka har överlevt till idag. Andra gjordes i större upplagor och återfinns på var och var annan loppmarknad. Gemensamt är att de har mycket att berätta för oss om en tid som var mormors och farmors – en miniresa in i en svunnen landskronatrakt!

Lördagen den 14 april, kl.10.30, berättar Sven-Erik Thosteman om; ”En dag i Carl Otto Anderssons liv”.  Under en stor del av 1800-talet fungerade Citadellet i Landskrona som fängelse för livstidsfångar. Med utgångspunkt i den mest omtalade fången, Carl Otto Andersson, tecknar Sven-Erik Thosteman en bild av fånglivet på fästningen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser