Annons

Norra Borstahusen ett steg närmre första spadtaget

Ska man bara se en lokalpolitisk debatt i år – se gårdagens megaföreställning av Planprogram för norra Borstahusen. Visst hade det fyra timmar långa politiska spegelfäkteriet i fullmäktigesalen mått bra av en directors cut men samtidigt kan man inte förringa aktörernas lust att få framföra sina repliker – något som rent av tog slut för flera ledamöter.

Sköna oneliners varvades friskt med dryga upprepningar av redan kända fakta spetsat med ett par småfula personliga påhopp.

Annons
 

Vasaloppsåkaren, kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg, hade tagit ledigt och istället fick Gunlög Stenfelt (FP) den grannlaga uppgiften att ro maratonmötet i land.
Med beröm godkänt för vikarien som tog flera ”Herr ordförande” med ett leende på läpparna, möjligen kunde klubban slagits i bordet när vem som dricker grogg med vem kom i dager.

Först ut på den voluminösa talarlistan var Niklas Karlsson (S) som i sitt inledningsanförande friskt reciterade ur Landskrona Direkts artiklar i ämnet. Rent av den dagsfärska som handlade om intresset från diverse byggherrar.
– Kommer projektet vägval Landskrona att genomföras eller kommer det rent av att självdö så snart de attraktivaste tomterna på campingen exploaterats?, sa han bland annat och yrkade avslag på kommunstyrelsens förslag.

Torkild Strandberg (FP) följde och kommunens och invånarnas bidragsberoende fördes in i debatten. På en overhead beskrevs Landskrona problem i form av tappad skattekraft, beroendet av statliga bidrag samt sociala obalanser. 
– Under 90-talet har vi i stor utformning bytt befolkning. Medelklassen har flyttat härifrån, sa kommunstyrelsens ordförande som istället fått se bidragsberoende individer inta de centrala och östra delarna av staden.
– Vi måste vända flyttmönsterna så att människor som kan stå på egna ben flyttar hit, sa han och menade att norra Borstahusen inte handlar om ett byggprojekt utan snarare ska ses som ett  tillväxtprojekt för att vända stadens utveckling.
– Jag inbillar mig inte att norra Borstahusen isolerat kan lösa det här, men det är en väsentlig del i det, sa Torkild Strandberg.

Tredje man i talarstolen var Marko Huttunen (M) som började med att rekapitulera ärendet och började 2006 när ”De sju företagarna” skrev ett brev till fullmäktigeledamöterna.
Ganska snart infann sig en andmäktig tystnad på åhörarläktaren, endast den flitige twittrarande reporterns flinka fingerdans över tangentbordet hördes och i salen riktades all uppmärksamhet mot talaren. Här fanns en aktör som gett manuset en extra påläsning.
Kryddat med ett mustigt språk där Marko Huttunen menade att mycket kunnat lösas över ”en familjepizza” på stadshusets sjätte våning istället för att ”tvätta byken på insändarsidor”.
Marko Huttunen (M), tog sedan heder av den ekonomiska kalkylen.
Den är inte ens halvdan, sa han och menade att detta är ”skendemokrati”.
– Konsekvensanalysen är under all kritik. Det känns ruttet, sa han och ansåg den som en  ”politisk pamflett”.

När Stefan Olsson (SD) sedan äntrade talarstolen stegrades om möjligt intresset ytterligare. Tillstyrkan till KS-förslag skulle i praktiken innebära att frågan var avgjord. Detta trots att talarlistan var lång som en följetong. Stefan Olsson räknade upp alla instanser från golfklubb till länsstyrelsen som ställde sig positiva till planprogrammet.
– Problemet, fru ordförande, finns här i fullmäktigesalen, sa han med tydlig adress till Vänsterpartiet och Socialdemokraterna innan han yrkade just bifall till förslaget.

Efter en fikapaus och ytterligare tre timmars debatt samt en fem minuters ajournering var det dags att rösta. Med siffrorna 29-21 antogs planen.
– Om ett år är det dags igen när detaljplanen ska antas, sa stadsbyggnadschefen Per-Fredrik von Platen efter att ha knytet näven i en segergest.


14.50. Ledamöterna anländer. ‘


Talarlistan var konstant välfylld.


Marko Huttunen och Niklas Karlsson var flitigt uppe i talarstolarna.


Efter drygt fem timmars möte hade man inte kommit långt i handlingarna.


Ännu återstod att fatta beslut om planprogrammet för norra Borstahusen.


Marko Huttunen (M) två från vänster valde att rösta mot planförslaget.


Stadsbyggnadsnämndens ordförande Börje Andersson (-) var trött men glad efter att fullmäktige beslutat att anta planen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser