Annons

Inget knark på Västervång eller

På måndagen genomförde polisens ungdoms- och narkotikagrupp två undersökningar i skolor med knarkhundar. På förmiddagen var man på stadens praktiska gymnasium och vid lunchtid var det Västervångskolan som fick besök av gruppen samt knarkhunden Yoda med hundförare Daniel Undenmark i spetsen. Någon narkotika fann man inte på någon av skolorna.

I samband med besöket på Västervångskolan var pressen inbjuden till delar av undersökningen. Klockan 12.30 träffades media och polis på polishuset där man berättade om det kommande besöket och strax innan klockan 13 styrdes kosan ut mot skolan. Först informerades rektor Mattias Adolfsson innan poliserna började sin rutt medan skolans elever befann sig i klassrummen.
Cirka 20 minuter senare kom polis och rektor ut till pressen som snällt fått vänta utanför skolbyggnaden.
– Vi har sökt genom en del allmänna utrymmen typ korridorer, toaletter, rastplatser samt lärarrummet utan att någon markering av hunden gjordes, sa Olle Olsson, chef för UN-gruppen.
Mattias Adolfsson som var med på rundvandringen var klart tillfreds med beskedet.
– Det var ju skönt att höra. Då är jag rektor för en knarkfri skola, idag i alla fall, säger Mattias Adolfsson och tillägger att besöket bara gällde den del som hyser högstadieelever.

Annons
 

Ett led i att polisen vill synas på skolorna är att man vill komma åt de som precis börjat med droger samt att försöka att få de som är i riskzonen att låta bli. Enligt polisen ska det råda en liberalare syn på cannabis bland ungdomar, en uppfattning som inte alla håller med om.
– Jag upplever det inte som att det skulle vara liberalare nu än tidigare, säger Peter Andersson, elevassistent på skolan.
Hans kollega Bo Cronsell tycker sig dock ha märkt en förändring.
– Jag tror att det är så men jag tror dock inte att vi har fler som röker hasch idag än tidigare, säger han och Peter Andersson håller med.
– Vi pratar dagligen med ungdomarna och något stort problem är det inte idag. Jag vill dock påpeka att jag tycker att det är ett bra initiativ att göra slumpvisa besök av polisen utan att förvarna, säger Peter Andersson och får medhåll av sin rektor.
– Det var ett positivt besök. Alla sätt att arbeta mot narkotikans framfart är bra.

Att lura en knarkhund är inte enkelt.
– De reagerar på väldigt små doser. De känner även om någon befunnit sig i ett rum där det rökts hasch till exempel, säger Daniel Undenmark.
– Det betyder att det är svårt att dölja droger med sådant som kaffe med mera vilket man ser på film. Det hör hemma där, på filmduken och inte i verkligheten.

Att sexåriga Yoda kan sitt jobb råder det inte någon tvekan om då han härom veckan inte bara sniffade upp ett vapen utan även 1,4 kilo cannabis vid ett tillslag i Kristianstad.
– Det låg väl gömt i ett lönnutryme i en TV-bänk. Vi var tvungna att skruva av dörrarna på möbeln för att hitta drogerna. Dessa droger hade vi inte hittat utan Yoda, berättar hundföraren som haft den långhåriga schäfern sedan den var valp.
– Det fungerar så. Jag föder upp dom som mina egna hundar och har dom till de pensioneras. Därför har jag en ung labrador på 9 månader som jag håller på att träna upp till den dag Yoda går i pension, avslutar hundföraren.

Vilken skola som får besök nästa gång är inte bestämt.
– Vi talar med en del rektorer men i dagsläget är ingen ny undersökning klar. Men det kommer att bli fler. Det har vi fått tydliga signaler på. Responsen har varit mycket god, säger Olle Olsson och åker tillbaka till polishuset tillsammans med sina kollegor.


Yoda sniffade sig fram genom skolans korridorer utan att hitta några spår efter droger.


Efter cirka 20 minuter kom polisen ut till den väntande pressen med Yoda i spetsen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser