Annons

Alla har inte råd att idrotta organiserat – Cityidrott fyller ett stort behov

Det finns ett uppdämt behov för Cityidrott. Fler och fler barn ansluter och entusiasmen att prova på olika sporter är stor. Fler barn och ungdomar hade också velat börja spela innebandy, fotboll, hockey, träna någon kampsport eller annan idrott men pengarna sätter stopp för att gå med i någon förening.

I drygt två år har Cityidrott varit verksamt i Landskrona. Det som startade som ett projekt mellan staden och idrottens samorganisation LISA i januari 2010, har nu blivit en permanent och mycket uppskattad verksamhet för barn och ungdomar mellan 6 och 12 år.
– LISA är nu uppdragstagare och vi har avtal med dem och finansierar, berättar fritidsförvaltningens chef Göran Nyström.

Annons
 

Cityidrott erbjuder barnen en stor variation av aktiviteter efter skoltid. Under 2011 hade man i snitt 40 barn per dag och hela 411 timmar schemalagd idrott under 36 veckor. Aktiviteterna byts med jämna 4-5 veckors intervaller för att tillgodose alla behov och önskemål.
– Ledarna för Cityidrott gör ett enormt jobb och är väldigt populära både bland barn och föräldrar. Vi känner att barnen får en meningsfull och rolig fritidssysselsättning genom Cityidrott, säger fritidsnämndens ordförande Birgitta Persson (M).
– Det är dessutom ett slag för folkhälsan, menar politikern.

För att genomföra aktiviteter med bästa möjliga undervisning har man engagerat ledare från stadens rika föreningsliv. 31 olika idrotter har under året varit representerade. Ett mål med Cityidrott är att få barnen intresserade av en eller flera idrotter och sedan hjälpa dem in i föreningslivet för att fortsätta utöva sporten.
– Under 2011 har 32 barn och ungdomar börjat i en idrottsförening, säger Marcus Hansson, en av ledarna för Cityidrott.
Barnen har börjat i sex olika föreningar; Landskrona Taekwondo Akademi, IK Wormo, Gubbarna/Wargo, Landskrona BoIS, Bosna Basket och Landskrona Atletklubb. Det är vi naturligtvis stolta och glada över, säger Marcus Hansson.

Alla har inte råd med föreningsverksamhet
Nyligen kom Rädda Barnens årsrapport om barnfattigdom. Landskrona ligger riktigt risigt till och detta är ett problem menar Marcus Hansson när det gäller att få in barn och ungdomar i föreningsverksamhet.
– De har helt enkelt inte råd att lösa medlemsavgift, säger han.
Sen finns det dessutom en del klubbar som har något som de kallar aktivitetsavgift. Jag vet knappt vad det är men det underlättar inte.

– Vi försöker bearbeta föräldrarna och förklara vad som ingår i medlemsavgiften i de olika föreningarna. Många klubbar låter dessutom nybörjarna prova på 3-4 gånger innan det kommer krav om medlemsavgift. En del föreningar accepterar att avgiften delas upp. Det är viktigt att klubbarna har en öppenhet och berättar vad medlemsavgiften och aktivitetsavgiften går till. Det är inte okej om dessa pengar går till representationslag eller a-lagsverksamhet, poängterar Marcus Hansson.

Att behovet av Cityidrotten är stort visar inte minst den fördubbling av verksamheten som skett senaste året. Cityidrott startade med två ledare på Dammhagskolan, fortsatte sedan till Alléskolan och Albanoskolan och vidare till Seminarieskolan. I höstas utökades verksamheten ytterligare. Man expanderade verksamheten till Karlslundsområdet och Pilängskolan, samtidigt som en ny ledare anställdes. Genast dubblades antalet aktiviteter i veckan och man fick 133 nya medlemmar.
– Cityidrott nu 535 nöjda, glada och aktiva medlemmar att jämföras med 245 stycken 2010.

Cityidrott är enligt alla inblandade en smått unik verksamhet i Sverige. Att det blivit ett lyckat koncept talar medlemssiffran för men man har också hunnit få uppmärksamhet från media utanför de lokalt förankrade.
– Sydnytt gjorde ett reportage i höstas och Sveriges Radio kommer ner från Stockholm under våren för att göra ett inslag om Cityidrotten i en serie om mångfald och idrott. Det sänds på radion under året. Igår sände Radio Malmöhus ett inslag om oss, säger Marcus Hansson som även hunnit guida runt representanter från flera kommuner, då dessa gjort studiebesök för att få reda på hur man byggt upp verksamheten.

Lyssna på onsdagens inslag på Sveriges Radio P4 Malmöhus:
Runt 23 minuter in i programmet kommer inslaget om Cityidrotten.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser