Annons

Knarkhundar sniffade genom Sandåkerskolan

I tisdags gjorde polisens ungdoms- och narkotikagrupp, UN-gruppen, sitt första oannonserade besök på en av stadens grundskolor. Det var Sandåkerskolan i Häljarp som fick besök av tre polismän och två knarkhundar.

Helt oannonserat var det dock inte. De båda rektorerna Martin Strand och Christel Larsson hade fått information om besöket.
– De kom på morgonen och vi började med att informera poliserna om skolan, säger Christel Larsson och berättar vidare.
– När klockan blev 8.30 hade alla eleverna lektion och då hämtade poliserna sina hundar och lät dom sniffa runt under en halvtimme. De gick både i korridorer och på lärarrum men de hittade inget, säger Christel Larsson och hennes kollega Martin Strand bekräftar vad som hänt.
– Det var lugnt och stilla och när det sedan var rast så fick eleverna träffa både polis och hundar för att tala om besöket med mera, säger han.

Annons
 

Frågan har engagerat många och såväl hejarop som busvisslingar har hörts gällande att man gör dylika besök. Från Socialdemokratiskt håll är man efter information i utbildningsnämnden igår, nu försiktigt positiv till projektet som sådant men man riktar hård kritik mot hur de styrande har hanterat frågan.
– I stället för att informera den nämnd som är huvudman för verksamheten och ytterst ansvarig väljer kommunledningen via Torkild Strandberg att köra över nämnden och i ett pressmeddelande skicka ut informationen om knarkhundarna. En nyhet som vinklas på sätt att det blir en riksnyhet. Sannolikt skulle nyheten uppfattas som ett sätt för kommunalrådet att visa dådkraft och beslutsamhet och ge positiva signaler om Landskrona. Dessvärre blev det inte så. Nu förmedlas en negativ bild- som snabbt sprids i hela Sverige – att situationen i Landskronas skolor är så allvarlig att polis med hund måste göra oanmälda sniffrundor, säger Leif Olin, (S), andra vice ordförande i utbildningsnämnden, vilka alltså hade besök av Olle Olsson, ansvarig för polisens UN-grupp på onsdagen.
– Mer än en vecka efter nyheten och när projektet påbörjas informeras ansvarig nämnd. Man kan tala om att slänga in jästen efter degen. Om besöken genomförs med den hänsyn och den respekt som redovisades idag är vi försiktigt positiva till projektet, säger socialdemokraten.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser