Annons

Hemliga rum öppnas åter på Citadellet och på Gråen

Statens fastighetsverk lånar åt ut nyckelarna till Sveriges hemligaste rum och Landskronaborna kan glädjas åt en favorit i repris. För även om det var hysch-hysch i januari då Landskrona Direkt frågade, så bjuder Statens fastighetsverk åter in till visning av Hemliga rum på Landskrona Citadell och Gråen.

Lördagen den 26 maj gläntar Statens fastighetsverk (SFV) på dörren till några av Sveriges hemligaste rum. För en enda dag får svenska folket möjlighet att besöka rum och platser som har spelat en avgörande roll, genom krig och fred, för Sveriges historia och framtid. De 13 utvalda hemligheterna, spridda över landet, är denna gång platser där hot och makt har härskat. Ytterligare två hemliga rum kommer att öppnas, vilka dessa blir lämnar Statens fastighetsverk åt svenskarna själva att bestämma.

Annons
 

Det är i år tredje gången som Statens fastighetsverk anordnar Hemliga rum. 2008 ringlade köerna långa inne på Citadellet och på Gråen när dessa platser visades upp under en strålande försommardag som dessutom sammanföll med Landskronadagen.
– Hemliga rum är en dag då vi bjuder in svenska folket till allas vårt gemensamt ägda kulturarv. Varje plats har sin egen historia som vi på olika sätt åskådliggör denna dag. Genom att låna ut nyckeln till dessa platser bjuder vi på något unikt samtidigt som vi ger våra besökare ökad kunskap om kulturarvet och berättar om oss som sköter om det, säger Thomas Norell, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

2012 års Hemliga rum går under temat maktbalans. Det handlar om våra svenska befästningar och spänner över hundratals år av befästningskonst. – Genom historien har människan alltid velat visa sin makt och försvara den genom olika befästningsanläggningar. Man har placerat dem ovan jord, fullt synliga för att tydligt visa sin makt eller grävt ner anläggningarna under jord i syfte att skydda och gömma. Vi hoppas att våra besökare kommer att tycka att det är lika spännande som vi, säger Ann-Charlotte Spegel-Berg, kommunikationschef vid Statens fastighetsverk. Hemliga rum 2012 går av stapeln lördagen den 26 maj mellan klockan 11.00-16.00 och det är fri entré.

Kort information om varje hemligt rum finns på www.hemligarum.se. Mer specifik information lovar SFV läcka ut den 2 maj 2012.

Så här skrev vi inför Hemliga rum 2008.
Upplev Adolf Fredriks fäste och Kruttornet på ön Gråen

Relaterat:
Tillgängligheten prioriteras på Citadellet

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser