Annons

Historiskt brev hittades i pärm

När Landskronaprofilen, tillika Direktens väderman, Hans Lehrecke, häromdagen letade efter ett papper i sina gömmor i villan i Glumslöv, dök ett historiskt dokument upp. I en pärm hittade han ett brev daterat i september 1942. Avsändare var hans mormors bror, Siegfried, som flyttat till Hans Lehreckes mormor Paula och tryggheten i Borstahusen innan kriget bröt ut. Adressat var systern Lina i Tyskland.
– Siegfried var halvjude och flyttade till Sverige av två anledningar. Dels för att hans käresta bodde i Köpenhamn, dels för att komma ifrån den tryckta stämningen som rådde i Tyskland just innan kriget bröt ut. Hans syster Lina stannade dock kvar och brevet skrev han alltså till henne. Hon bodde i Frankfurt med sin man som var jude, säger Hans Lehrecke.

Vad som står i brevet är omöjligt att tyda eftersom texten är så liten och svårtydd. Men några allvarligare saker stod det säkert inte eftersom brevet skickats ocensurerat tillbaka till Sverige.
– Det framgår att systern och hennes man deporterats till koncentrationslägret i Theresienstadt och att de dött där. Därför skickades brevet tillbaka till Sverige av Central myndigheten för reglering av judefrågan i Böhmen/Mähren Tjänstestelle Theresienstelle, säger den märkbart tagen Hans Lehrecke och avslutar.
– Jag visste att brevet låg här någonstans men inte var. Det var en ren tillfällighet att jag hittade det. Vad jag ska göra med det återstår att se. Det är ett märkligt dokument från en tid som känns långt bort men ändå ligger oss nära.

Annons
 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser