Annons

Åke Jönssons senaste praktverk klart

Författaren Åke Jönsson var på onsdagseftermiddagen tillbaka på brottsplatsen, det vill säga Riksarkivet i Stockholm där han bedrev forskningen inför praktverket om Solskensolympiaden i Stockholm 1912. Boken är nu tryckt och det hundraårsjubilerande olympiska spelet har fått en minst sagt värdig dokumentation.

Dagen innan hade Åke Jönsson på hemmaplan inför en hänförd och till bristningsgränsen fullsatt hörsal på stadsbiblioteket berättat om det digra arbetet med att gå igenom Riksarkivets 23 hyllmeter litteratur, tusentals brev, 35 000 sidor pressklipp och massor av protokoll.

Annons
 

Inför stor publik i Landskrona och Stockolm berättade författaren engagerat, ingående och med humor om spelet inför de femte olympiska spelen – intrigerna, planläggningen, byggandet, den osedliga affischen och inte minst om de soliga tävlingarna med udda grenar.

I Stockholm hade en handfull medlemmar i FLIS (Föreningen Landskroniter i Stockholm) sökt sig till Riksarkivet på Kungsholmen för att stötta hemstadens mest aktuelle författare, som under lång tid framöver kommer att åka Sverige runt för att tala om sin bok.
Kommer han till en föreläsningsal när dig rekommenderar vi varmt ett besök.


För säkerhets skull snurrades serpentinerna ett extra varv…


Förbrödring efter Åke Jönssons föreläsning i Stockholm med Jesper Svenbro, Bodil Lindberg, Maths Heuman, Lennart Andersson och Åke Jönsson. Foto:Bibbi Andersson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser