Annons

Företagsamheten ökade mest i Landskrona

I fjol ökade företagsamheten i Landskrona kommun totalt sett med 6,1 procent. Detta var mer än någon annan kommun i hela Skåne. Även bland kvinnor och unga var ökningen stor. Det visar Svenskt Näringslivs årliga företagsamhetsundersökning.
– En stor del av Landskronas tillväxt beror på att företagsamheten bland kvinnor och unga har ökat, säger Eva Frisk, biträdande regionchef på Svenskt Näringsliv.

2011 var ett rekordår för företagsamheten i Skåne och Landskrona var den kommun som hade störst ökning, följt av Bjuv, Lomma, Åstorp och Malmö. Under fjolåret ökade företagsamheten med 6,1 procent jämfört med 2010. En anledning till detta är det rådande företagsklimatet i kommunen.
– Företagsklimatet har blivit bättre i Landskrona och många ser det som en möjlighet att starta egna företag, säger Eva Frisk.

Annons
 

Landskrona ligger också bra till när det gäller kvinnors företagsamhet. Ökningen på 5,7 procent är den femte största i länet. Sänkningen av aktiekapitalet som gjordes 2010, och som innebar att kapitalkravet för privata aktiebolag halverades från 100 000 kronor till 50 000 kronor, är en av orsakerna till detta.
– Sänkningen av aktiekapitalet har gjort det enklare för kvinnor att starta företag eftersom de ofta inte har så stort kapital, säger Eva Frisk.
– Det finns även ett nätverk för kvinnor i Landskrona, Selma, som har hjälpt många kvinnor in i företagslivet, förklarar Eva Frisk.

Andelen företagsamma personer som är yngre än 35 år har ökat kraftigt med 11,9 procent. Endast Åstorp kan visa upp en större ökning än Landskrona.

Organisationen Ung Företagsamhet är en stor anledning till detta. Det är många elever som har fått pris för sina UF-företag och det sporrar unga människor. De blir mer benägna att starta egna företag efter att ha provat på att jobba med detta under ett helt läsår, säger Eva Frisk som även fått indikationer från utbildningsförvaltningen att man där har ambitioner att införa UF-företag på samtliga gymnasieprogram.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser