Annons

Henry Bowers på Maddes

På fredag får Landskrona finfrämmande på den växande poetry slam scenen.
Henry Bowers, som också är känd som Kung Henry, räknas till en av världens främsta och mest välrenommerade slampoeter kommer till stan. Han har dock fler strängar på sin lyra och många känner säkert honom som hiphopartist.
Det är mixen av de båda jag hoppas vi vår uppleva på fredag, säger Annika Liljengren, bibliotekarie på stadsbiblioteket som denna gång valt att förlägga arrangemanget på Maddes café i centrala Landskrona.
– Det är dels för att vi hoppas nå en ny publik men också därför att han tar plats när han uppträder.
Henry Bowers poesi och musik beskrivs som samhällsspeglande och självutlämnande med en stor glimt i ögat och mycket självdistans.
– Jag har sett honom live vid ett par tillfällen. Hans texter är begåvade, skarpsinta, smarta och roliga, intygar Annika Liljengren,.

Uppsalasonen har tre års filosofistudier bakom sig och det återspeglas i hans lyrik och man hör även hur han hämtar sina influenser från litterära förebilder såsom Franz Kafka, Paul Auster och Edgar Allan Poe. Hans musikaliska influenser är genreöverskridande och inbegriper bland annat hiphopakter som Public Enemy, Aesop Rock, Saul Williams och Buck 65. I övrigt hämtas influenser från punken och hårdrocken, reggaen samt artister som Johnny Cash, Tom Waits och Woody Guthrie.
– Live uppträder Henry Bowers med sin kompanjon DJ Lo-Kut så därför räknar jag att vi får höra såväl svenska texter som amerikansk hiphop.

Annons
 

Annika Liljengren ser fredagens spelning som ett sidospår i försöken att bygga slamscenen i Landskrona.
Höjdpunkten blir när fyra ungdomar från stan reser till Göteborg 16-20 maj  för att delta i årets SM av poetry slam, tillsammans med sin stödtrupp.

De gångna fredagarna har samlat i genomsnitt 35 åhörare när det varit just poetry slam på biblioteket.
– Det är jag jättenöjd med. Dessutom har det varit en blandad publik.
Tidigare har det funnits förhoppningar att Landskrona under jubileumsårets skulle få arrangera SM i poetry slam men det ser ut att gå om intet.
– Arrangörerna har dåliga erfarenheter att förlägga den typen av arrangemang i mindre städer och nu har det också visat sig att Malmö är uppbokat 2013. Men vem vet vad som händer sen. Stan ska ju växa och fortsätter intresset och folk tycker det är roligt kan vi säkert komma ifråga längre fram.

Om man ni inte redan kan sin Henry Bowers så finns det massor av klipp på Youtube för den som vill bilda sig en uppfattning om hur han låter både text- och musikmässigt.
Det är en aktiv artist som kommer till Maddes med upp till 40-50 framträdanden per år.

Och eftersom arrangemanget är halvkommunalt så kan vi räkna med att det startar i tid?
– Haha. Absolut. En annan anledning till varför vi förlagt det på Maddes och inte på en renodlad pub är att här kan även en yngre publik komma och därför är det också viktigt att starten inte förskjuts.

Fredagen den 9 mars kl 21.00 besöker Henry Bowers  Maddes.
Det är gratis att lyssna men nödvändigt att fika.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser