Annons

Kritik mot knarkhundar i skolan

Landskronas satsning på att bli först i Skåne med att ta in narkotikahundar i skolorna får nu stark kritik från såväl fack som politiker.
Trots att utbildningsförvaltningens chef Tomas Johansson i morse uttryckligen sa att initiativet är kommit från polisen och att han inte anser detta vara en politisk fråga så var Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande (FP) först ut att kommentera händelsen i pressmeddelandet från förvaltningen.
– Vi tar nu ytterligare ett steg i vårt samarbete med polisen. Droger ska inte finnas i skolan och vi vill förebygga det. Detta kan minska droganvändningen bland våra ungdomar i staden, sa folkpartisten.

Det är med förvåning jag via pressmeddelandet tar del av beslutet att släppa in narkotikahundar i skolorna, säger utbildningsnämndens andre vice ordförande Leif Olin (S).
– Ur min synvinkel är våra skolor att betrakta som arbetsplatser likt alla andra. Där arbetar elever och personal och jag är tämligen övertygad om att kommunalrådet Torkild Strandberg inte skulle släppa in knarkhundar i Stadshusets korridorer och garderober lika lättvindigt.

Annons
 

 – Jag tycker att detta är att visa dålig respekt för både elever och personal och ger helt fel signaler. Nolltolerans mot droger måste gälla överallt inom kommunens ansvarsområden och måste bygga på kunskap, information, tydliga regler samt ömsesidig respekt, säger Leif Olin och anser att tilltaget nu visar på det motsatta.

– Det är brist på respekt, anser han som dock inte har något emot att polisen kan komma på besök med sina knarkhundar för att få ökad förståelse.
–  Men det måste ingå ifrån båda sidor i en planerad verksamhet. Det enda undantag jag kan tänka mig är om det finns misstanke om brott och ett tillslag ingår i en riktad verksamhet mot någon eller några misstänkta. Att kollektivt misstänka alla måste vara fel metod.

Inne på samma linje är man från fackligt håll. För till skillnad mot vad stadens chef för utbildningsförvaltningen, Tomas Johansson tror, så är facket starkt frågande till att polisen skulle komma med knarkhundar och göra stickprovskontroller i stadens skolor i allmänhet och i lärarrummen i synnerhet.
– Vad säger du? Det här var fullständigt nytt för mig. Har det gått ut ett pressmedddelande? Det låter märkligt och jag blir väldigt fundersam, säger Per-Åke Montelius, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Landskrona.
– Vi är emot droger i skolans värld och ser gärna att man jobbar mot såväl bruk och försäljning. Men det måste ju finnas välgrundade misstankar om brott om man ska komma till skolan med en knarkhund. Att hundar skulle söka genom lärarrummen misstänkliggör personalen, säger han vidare.

– Vi företräder våra medlemmar och jag kommer att ta upp detta med arbetsgivaren. Jag får be att få återkomma, säger Per-Åke Montelius som till vardags jobbar på Västervångsskolan.
– Jag kan inte se något syfte med en sådan åtgärd. Jag tycker personligen inte detta är rätt väg att gå. Jag upplever det inte som att det finns någon liberalare syn hos eleverna och jag kan gå i god för att personalen inte går på några droger, avslutar ombudet.

Att utbildningsnämnden likt facket inte heller fått information i frågan är Leif Olin irriterad över.
– Jag ställer mig frågande till att kommunstyrelsens ordförande genom detta ställer sig över den nämnd som har ansvar för verksamheten, avslutar han.

Läs mer: Knarkhundar i jakten på narkotika i skolorna

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser