Annons

Flytdockan fastnade igen

Vid 11-tiden idag började flytdockan som legat strandad i Lundåkrabukten sedan slutet av november ifjol att röra på sig. Efter att ha varit nödsakade att ställa in operationen igår på grund av den hårda vinden kunde man idag börja dra ut dockan genom den provisoriskt byggda kanalen.  Åtminstone kom man ett tiotal meter ut innan man åter stod stilla. För i skrivande stund går arbetet med att dra ut flytdockan i Lundåkrabukten trögt.
– Dockan flöt loss lite i förmiddags men det låga vattenståndet gjorde att den fastnade igen. Därför håller vi på att pumpa ut mer vatten ur ballasttankarna för att få den till att flyta igen, säger Anders Larsson vd vid Oresund Drydocks vid 14-tiden.
Jag håller ständig kontakt med projektledaren Willem Olgers på Koole och vi hoppas att hon flyter igen senare i eftermiddag, säger han vidare.
– Jag vet inte säkert men jag misstänker sedan att de kör några timmar. Jag har förstått av holländarna att de helst vill köra på dagtid.

Oresund Heavy Industries 165 meter långa och 35 meter breda flytdocka, som väger 6000 ton, gick på grund i Lundåkrabukten efter stormen i slutet av november ifjol. Flytdockan höll på att uppgraderas när den slet sig ur sina förtöjningar på Öresundsvarvet och därför kunde man inte sänka den för att hindra den från att driva iväg söderut.

Annons
 

Det krävdes speciell expertis för att bogsera dockan och därför anlitades det holländska bärgningsföretaget Koole Maritiem. För dem återstår dock en hel del arbete innan uppdraget är slutfört. När flytdockan väl är ute ur kanalen så ska man bogsera tillbaka den till varvet, vilket beräknas vara klart på fredag eller lördag.


På onsdagen låg dimman tät i Lundåkrabukten.


Ballasten töms för att lyfta flytdockan ytterligare. Vattenståndet var lägre än väntat på onsdagen.


Högt vatten, lite vind och en stor portion tålamod krävs.


Därefter återstår en del markarbete på platsen…


… och till havs.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser