Annons

Lysande idé med showroom för belysning

Landskrona stad och belysningsföretaget Thorn Lighting skapar tillsammans ett unikt showroom utomhus för lågenergibelysning i Landskrona, skriver man i ett gemsamt pressmeddelande på måndagsförmiddagen.
– Med projektet vill vi förbättra belysningen i de centrala delarna av staden, både för att öka tryggheten och för att bättre synliggöra byggnader som rådhuset. Det kommer också att öka belysningen på vissa gator, säger Peter Siilak, stadens tekniske chef.

Projektet ska genomföras i två etapper under 2012. Dels ska Thorn skapa en utställning av belysning i centrum, dels ska några sistaårselever från Jönköpings högskolas ljusdesignlinje göra sitt slutexamensarbete i staden.
– Som ett första steg ska vi på Thorn skapa en utställning av belysning inne i centrum, säger Michael Ferm, marknadsdirektör på Thorn Lightning AB.

Annons
 

Landskrona stad lånar ut befintliga lyktstolpar där Thorn installerar en energieffektiv så kallad LED-belysning med olika armaturer. Thorn tillhandahåller armaturerna och Landskrona stad står för uppsättning, drift och utskiftning av armaturerna.
Vi beräknar att påbörja arbetet med ljusslingan under mars. Belysningen ska sen sitta uppe i fem år men kontinuerligt uppdateras med det senaste inom energieffektiv belysningsteknik, säger Michael Ferm, marknadsdirektör på Thorn Lightning AB.

Slingan ska installeras från rådhustorget, via Kasernplan, vidare genom Blomstergatan till slottsparken och tillbaka till rådhustorget via Slottsgatan och Kungsgatan.

Den andra etappen inleds sedan framåt sommaren 2012.
Vi kommer då att bjuda in studenter från ljusdesignerutbildningen på Jönköpings högskola. De kommer att erbjudas att genomföra ett examensarbete i Landskrona om ljusdesign.  Ett vinnande förslag kommer sedan utses där hela eller delar av förslaget kommer att genomföras, säger Michael Ferm.

Redan i slutet av 2005 antog fullmäktige en ljuspolicy efter en motion i ämnet av moderaterna Birgitta Persson och Marko Huttunen där en grundtanke var att öka tryggheten genom att belysa mörka stråk i staden samtidigt som man med ny teknik och förbättrade metoder kan belysa mer yta för samma peng eller billigare.
Det blir mer och mer populärt att belysa de centrala delarna av städerna under dygnets mörka timmar. Det räcker att åka till exempelvis Helsingborg, Lund, Malmö eller varför inte till hovedstaden Köpenhamn för att få ta del av ljuskavalkaderna. Man belyser fasader, broar, fontäner, statyer, bänkar, träd, buskar, ja allt som går att belysa för att skapa trivsel, öka trygghet och få en trevligare atmosfär. Det finns mycket att göra på belysningsområdet i Landskrona, tänk om vi exempelvis kunde belysa baksidan av Kasernplanen, den som ser så dyster ut under det mörkare halvåret. Och tänk vad rätt belysning kan göra med slottsparken, teaterparken, strandpromenaden linjen, Karlslundsområdet eller varför inte hela Öster och hela södra infarten till Landskrona. Vi har mycket att lära och bör låta oss inspireras mer av städer i vårt närområde, säger Marko Huttunen som om uttrycket tillåts tycker det är en lysande idé med ett showroom för belysning i det offentliga rummet. 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser