Annons

Fiberrikt fettsnålt frossande frukostexperiment

På hotell- och restaurangskolan Selma genomförde man på tisdagen ett så kallat frukostprojekt. Eleverna delades in i tre grupper och dessa blev sedan serverade frukost med tre olika inriktningar, alla på F –  frossa, fettsnålt och fiberrikt.
– Efter att de tre grupperna ätit sina frukostar går vi tillbaka till skolan. Väl där väntar en filmvisning om glutentolerans, ett riktigt sömnpiller, säger Pia Sönnichsen, lärare på gymnasieskolan.
– Vi får se vilka som somnar, säger hon och skrattar.
– Därefter genomför vi några koncentrationstester innan vi gör en ordentlig utvärdering där vi visar hur viktigt det är vad man äter till frukost.

Idén till projektet fick läraren Eva Andersson då hon var på Hotel Hilton i Malmö.
De har uppdelade frukostar och jag tyckte det var spännande. Jag talade med hotelledningen och vi fick komma på besök med eleverna. De fick då äta av de olika frukostarna. När eleverna sedan möte hotelledningen kunde dessa genom att studera eleverna avgöra vilken frukost de ätit, säger Eva Andersson som är ansvarig för projektet.
– Att göra detta på riktigt är mycket viktigt. Man lär sig oerhört mycket mer om man med egna ögon ser vad som händer, till skillnad från att läsa in allt.

Annons
 

Det var på Hotel Öresund som projektets första del ägde rum och första- och andraårseleverna lät sig väl smaka av de olika frukostalternativen.  En som såg ut att trivas var Fritz Thörn som går i tvåan. Han försåg sig väl med såväl bacon och ägg som pannkakor, wienerbröd och croissanter.
Det här är vad jag kallar frukost. Så här mycket har jag inte käkat någon morgonen sedan jag var hos min farmor senast, säger eleven och hugger in.
– Normalt består min frukost annars av en cigarett och en kopp kaffe, erkänner han men säger samtidigt.
– Det är nog den frukost som är vanligast, både bland unga och vuxna. Och det alternativet har vi inte här idag, säger han och ler.

En som brukar äta frukost innan skolan är Jonna Reinhold.
Det brukar bli ett par smörgåsar och lite kaffe. Annars klarar jag inte av att gå till skolan, säger förstaårseleven som var en av de som var på Hilton i Malmö tidigare.
– Man märkte tydlig skillnad. De som ätit den stora frukosten tog varje tillfälle i akt att sätta sig ner. De blev också hungriga fortare än oss andra.
Detta är något som Eva Andersson bekräftar.
Medan de som hade ätit den nyttiga frukosten stod sig länge så ville de som ätit ”fross-frukosten” gå på Mc Donalds på vägen hem.

En riktig speciallist, Björn Wingårdh, ansvarig kocklärare på Selma har sina egna tankar om just frukostar och hotell.

– Det absolut viktigaste är att det är fräscht. Vi äter med ögonen. Vilken frukost som sedan är bättre än den andra överlåter jag dagens övningar att vittna om, säger Björn Wingårdh.


En del elever hade lottats att äta fiberrikt.


Tobias Eriksson är en idrottskille som spelar innebandy i Falcons erkänner att han slarvar med frukosten.
– Det brukar bli en kopp te och en rostmacka.


Det fettsnåla frukostbordet var fräscht.

Annons
Annonser






















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser