Annons

Experimenterande särling bjuder på stor konst

Konstälskare kan i helgen få sitt lustmätte tillfredsställt i Landskrona.
Det är inte många svenska konstnärer som har haft betydelse i den internationella konsten. I veckan har vi berättat om Carl-Fredrik Reuterswärd vars ”energiknut” nu finns till beskådan på värmeverket och på lördag utökas det globala konstspåret när man på Galleri Gamla Staden kan se verk av en av surrealismens, situationismen och modernismens stora namn, Hardy Strid.
Det är inte utan en viss stolthet vi nu visar upp en konstnär med så lång och intressant historia, säger Peter Backe och tar en paus i hängningen av utställningen och blickar runt i den trevliga utställningslokalen.
– Lite av en slump, men vi har faktiskt lyckats få med något verk från varje decennium från 30-talet och fram till nutid.
                     
Galleristen bjuder på en flink redogörelse över Hardy Strid som i år fyller 91 år. Vi får veta att han började sin konstnärskap med att ta privatlektioner av Halmstadsgruppens Waldemar Lorentzon.
– Då gick influenserna åt den surrealistiska stilen.

1946 kom Hardy Strid in på Valands i Göteborg som då var under ledning av Endre Nemes.
– Under 40-50-talet blir hans verk mer abstrakta, säger Peter Backe. 

Annons
 

I början av 60-talet möttes Hardy Strid, Asger Jorn, Jörgen Nash och Jens Thorsen.
– Detta samarbete resulterade i att gruppen Drakabygget startades och situationismen kom in i Hardys skapande.

Hardy Strid finns representerad på många museer runt om i världen, bland annat Moderna Museet  i Stockholm, Göteborgs konstmuseum samt Arken strax utanför Köpenhamn.

Utställningen pågår mellan den 11/2- 26/2. Under vernissagehelgen håller Galleri Gamla Staden öppet 12-17. För övriga öppettider se galleriets hemsida www.artexpo.se.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser