Annons

Lyckat projekt ger chans till jobb för ungdomarOlof Andersson Per Andersson (mental tränare), Asse Jakobssonoch Robin Larsson är mycket nöjda med hur Startelvan fungerar.

Projektet Startelvan är i full gång på ÖV-huset. Fram till dags dato har cirka 150 ungdomar i åldern 18-24 år lärt sig hur man ökar sina chanser att få jobb. Av dessa har cirka 55 kommit ut på arbetsmarknaden, antingen genom praktik eller jobb.

Hemligheten är att de som driver projektet lär ungdomarna att få upp ögonen.
– Det är egentligen inga konstigheter, säger instruktören och handledaren Asse Jakobsson och förklarar.
– Det händer mycket med ens kropp och själ om man ser till att komma i säng på kvällarna och sedan gå upp på morgonen efter åtta timmars sömn och byta ut cigaretten och kaffet mot en riktig frukost. En annan viktig punkt som vi lägger kraft på är den sociala biten. Vem man umgås med påverkar mycket. Det är inget som vi prackar på ungdomarna men vi försöker få dom att inse det själv, säger Asse Jakobsson och en som skriver under på det är 20-åriga Robin Larsson som varit inom projektet sedan i höstas.
– Jag flyttade till Landskrona 2010 och hade det tufft. Idag har jag varit på praktik, har några timmars jobb i affär då och då och dessutom har jag en egen lägenhet idag, säger han med en lagom dos av blyg stolthet.
– Startelvan har betytt mycket för mig.

Annons
 

Dagarna på Startelvan börjar med att gruppen av ungdomar har en stunds mental träning.
– Är man stressad fattar man dåliga beslut. Därför är det viktigt att man är i balans när man arbetar med att försöka sälja sig, säger Olof Andersson, projektledare för Startelvan och anställd av Landskrona BoIS.
– Det blir ju inte någon fotboll här direkt, förutom lite spontanspel på gården ibland, säger Olof Andersson och skrattar.
– Vad vi försöker göra är att blanda in nätverket runt föreningen. Där finns många företag och många har uttryckt att de vill hjälpa till. Jag vill dock poängtera att vi även samarbetar med företag utanför BoIS nätverk. Alla som vill vara med är välkomna.

I sin nuvarande form kommer projektet att pågå cirka ett och ett halvt år till.
– Vårt mål är att försöka driva det vidare i någon form efter det men exakt hur det blir vet vi inte idag, säger Olof Andersson.

I samband med att projektet presenterades utlovades även någon typ av idrottsevenemang till 2013.
– Det stämmer och vi håller på att planera. Det är dock fortfarande hemligt vad det blir. Målet är att alla ska kunna vara med och att evenemanget ska bli återkommande, avslutar Olof Andersson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser