Annons

Comeback i politiken

Det tog några minuter innan fullmäktiges ordförande Lennart Söderberg (M) drog på smilbanden vid måndagens möte. Men efter att uppropet klarats av och det var dags att hälsa nya vänsterpartister välkomna i församlingen for mungiporna uppåt. Comeback i salen gjorde nämligen ersättaren Lennart Jönsson.
– En gammal ringräv. Han har varit med längre än fullmäktige funnits. Varmt välkommen tillbaka i värmen, hälsade moderaten sin politiske meningsmotståndare.

Möjligen en lätt överdrift av ordföranden men redan i mitten av 90-talet fanns Lennart Jönsson med i rådhuset och efter det har han bland annat suttit med i byggnadsnämnden, barn- och ungdomsnämnden och den tidigare arbets- och socialnämnden.

Annons
 

Varför väljer du att göra comeback?
– Det är inte svårare än att jag stod på listan. Jag vet ärligt talat inte varför Cecilia Mattsson hoppade av. Det får ni höra med henne men det föranledde att jag nu är tillbaka.

Det har skett en del förändringar inom Vänsterpartiet såväl centralt som lokalt. Falanger och schismer har funnits och finns inom andra partier i stan. Kanske inte minst i det som kommunfullmäktiges ordföranden representerar. Har ni liknade bekymmer?
– Olika viljor finns i alla partier. Någon palatsrevolution har dock inte skett inom Vänsterpartiet i Landskrona, säger Lennart Jönsson och skrattar.
– Då hade ju knappast jag varit kvar.

Kommunens borgerliga vigselförrättare, din partikollega Lars Ståhl lämnade sina politiska uppdrag inför mandatperioden och oavsett partitillhörighet så måste det ses som en förlust för den politiska scenen i Landskrona då han var en skicklig politiker. Hur tror du vindarna blåser framöver för ert parti?
– Jag tror fortfarande att vi vinner en viss respekt som grundar sig på Lars kunnighet. Jag tror nog att Henning (Süssner Rubin) på sikt kan axla den manteln. Sen har vi fått en del nya medlemmar. Det återstår att se vad de kan tillföra och vad det innebär med vår nya partiledare.

Vilken är då den viktigaste frågan just nu?
– Självklart är det vad som ska hända med vårt ge gemensamma fritidsområde i Lill-Olas. Det är sorgligt om vi ska inskränka på detta. Turismen som vi vet är så viktig för Landskrona behöver detta område. Det är klåfingrighet jag inte förstår.

Du själv lite av en ”katt bland hermelinerna”, aktiv i Borstahusens konstförening och i golfklubben, eller hur ser du på det?
– Nja, det vet jag inte. När jag började i golfklubben kunde vi startat en egen avdelning så mycket vänsterfolk som fanns där då, säger han och en nytt mullrande skratt väller fram.
– Men ska vi bli lite allvarligare så är just integrationsfrågan viktig för Landskrona. Vi måste helt enkelt jobba med att minska den främlingsfientlighet som finns, avslutar Lennart Jönsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser