Annons

Alla pratar foto

Fotografi som konstform är på stark frammarsch. Att fotointresset är stort vittnar inte minst onsdagskvällens föreläsning av Peter Andrén från Bukowskis på Landskrona konsthall. Fullsatt!
Åhörarna fick följa med på en exposé i ord och naturligtvis bild till Bukowskis samtidsauktion för fotografi som hölls i november.

– Internationellt har fotografiet i flera årtionden haft hög status. Sedan en fem, sex, sju år tillbaka börja vi skönja detsamma här, säger Peter Andrén och menar att fotografiet sakteliga börjar accepteras som en konstform även i Sverige
– Det är också fascinerande att foto redan nått auktionsvärlden. Fortfarande verksamma  fotografer finns på både  gallerier och auktioner medan den traditionelle målaren oftast kommer till oss först efter sin aktiva period.
Peter Andrén anser, möjligen inte oväntat, fotografier som framtida bra investeringsobjekt och inte minst svenska fotografer.
Vi är ett ängsligt folk. Vi vill gärna att grannen förstår vad det är, när vi handlar konst, säger han och menar att det finns många svenska fotografer som fortfarande har en låg prisbild.
Idag när varje person har minst en kamera är naturligtvis konkurrensen knivskarp i branschen.
– Så är det naturligtvis. Alla konstnärer behöver vassa armbågar.
Hur vet man då att det inte finns en uppsjö kopior av den bild man köper?
– Oftast numrerar fotografer sina bilder i fem exemplar. Sen är det inte säkert att bara för att man har nummer 2/5 att alla kopior görs.
Det blev en sällsamt trevlig kväll på Landskrona konsthall något som också bör tillskrivas publiken som bjöd på sina kunskaper på ett medryckande och engagerat vis.

Annons
 


Att marknaden för fotografier nu ökar tillskriver Peter Andrén mycket Internet.
– Bara våra online-auktioner på  Bukowskis Market omsätter årligen 170 miljoner kronor.


Richard Avedons bild från 1955 räknas som en ikonbild och såldes för 2,5 miljoner kronor. Modefotografer valde en för tiden minst sagt ovanlig plats för sitt uppdrag åt det franska modehuset Christian Dior när han tog modellen till en cirkus. Detta var bara en av många fängslande historier kring ett fotografi som Peter Andrén redogjorde för.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser