Annons

Fler perspektiv på foto

Den fotointresserade Landskronabon har mycket att glädjas åt under vårvintern.
I lördags var det vernissage på Konsthallen där man kan se Martin Bogrens utställning Lowlands från hemtrakternas Skurup men även bilder på mat och mode av förtidigt bortgångne fotografen Claës Lewenhaupt.
Martin Bogren är årets Lewenhaupt-stipendiat och för detta erhöll han 10 000 kronor men också ett litet gripande tal av Claës änka Tonie Lewenhaupt som för trettonde gången kunde belöna en stipendiat.
– Martin var bara åtta år när Claës gick bort i cancer. Hur skulle han veta vem  Claës var? Stipendiet blir ett generationsmöte, sa hon och när blicken gick bort mot makens bilder, fuktades hennes ögon.
– När jag nu också får se Claës bilder på väggarna här får jag en påminnelse vilken väldigt bra fotograf han var, sa hon rört.

Martin Bogren reste från Skurup, blev något av en vagabond, åtminstone jobbade han för resemagasinet med det namnet. Hamnade i Goa och tog där bilder på indier som för första gången såg havet. ”Oceans” är bilder som fastnat. För fem år sedan återvände han till Skurup.
Inför de välkända Landskronabördiga fotograferna  Ralph Nykvist och Roland Bengtsson avkrävdes utställaren en förklaring av formgivaren bakom flera fotoböcker Christer Strandberg till hur det kommer sig att Torsten ”Topsy” Lindblom finns med bland alla ”Skurupsbor”?.
Topsy är mycket riktigt en Landskronaprofil men ofta sedd i Skurup när det vankas dans, förklarade den något trängda Martin Bogren som dock snabbt räddades av årets lokala kulturpristagare Annette Kumerle Lindwall.
– Visste ni att Martin tog omslagsbilden på min skiva, sa hon och delade ut en stor kram till fotografen.

Annons
 

Konstintendent Birthe Wibrand passade på att informera den stora publiken, uppskattningsvis 250 personer, om periodens spännande onsdagsprogram, vilket inleds redan ikväll och är gratis.
Klockan 18.30 kommer Peter Andren från Bukowskis och talar om foto i auktionsvärlden.

Nästa onsdag den 8/2 kan man ta del av ett spännande samtal mellan Gerry Johansson och Lasse Saldert som talar om kopior, analoga kontra digitala.
– Kan man se skillnad mellan dessa idag?,är väl en av frågorna jag hoppas få svar på, säger Birthe Wibrand.
– Därefter blir det den 15:e februari en liten repris då vi åter visar konstfilmen” Närvarande, en film om Georg Oddner skildrad av vännen Jan Troell.
De därpå följande tre onsdagarna blir det så föredrag om fotografi, bland annat kommer  Martin Bogren den 29 februari att berättar mer om den pågående utställningen Lowlands.

Foto på biblioteket och museet
Det finns för tillfället mer foto att beskåda i Landskrona. På biblioteket kan man fram till den den 3 februari se utställningen ”Ingestans i Landskrona”. Bilder tagna av elever på den ettåriga fotolinjen i Östra Grevie.

På museet kan man fram till den 25 februari i café Nell Walden se fotoutställningen
Trettio år av väntan”, bilder tagna av fotograf Andreas Ragnarsson, om en bortglömd konflikt i Västsahara.
Andreas Ragnarsson synliggör livsöden i bilder som väcker känslor och tankar.
– Jag vill med mina bilder visa att människor bär på hopp, drömmar och glädje trots att deras livssituation speglar en annan bild. Jag har en strävan att förena mitt sociala engagemang och arbete i flykting och -omvärldsfrågor med mitt yrke som fotograf, säger han.

Fotoresor
Får du inte nog av fotografi finns dessutom chansen att resa med Landskrona konstförening till Hishult redan nu på lördag där legendariske fotografen Hasse Perssons bilder visas på konsthallen.
Vi arrangerar en dagsutflykt till Dunkers och Hishult. Först besöker vi grafikutställningen ”Under stor press” på Dunkers och därefter styr bussen mot Hishult där Hasse Persson kommer att guida oss runt bland sina fantastiska bilder, berättar Mia Widell, ordförande i konstföreningen.
– Man behöver inte vara medlem för att resa med men det gäller att höra av sig i rappet om man vill följa med, säger hon och kontaktuppgifter finns på konstföreningens hemsida – www.landskronakonstforening.se.

I övrigt noterar vi att en tur till Louisiana och Andreas Gurskys monumentala fotografier bör hinnas med innan den 13 maj. Kanske rent av en buss med Direktenläsare?


Intresset för att titta på foto tycks vara rekordstort.


På Landskrona konsthall kan man nu också beskåda Dialog. Ett möte i bild mellan Claës Lewenhaupt och nio av Lewenhaupt- stipendiaterna. Missa inte att ta det beskrivande pappret som ger en förklaring om vilken fotograf som tagit vilken bild.


Ralph Nykvist, Roland Bengtsson och Christer Strandberg diskuterar fotografi.


Martin Bogren och Annette Kumerle Lindwall.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser