Annons

Hemtjänsten: Toppen på ett isbergSkriverier föranleder motion om hemtjänst

Den senaste veckans skriverier om bristerna inom hemtjänsten i Landskrona har fått Socialdemokraterna att ryta till. Vid gårdagens fullmäktige lämnade Alinda Zimmander,  Mecide Özer och Eva Örtegren in en motion med rubriken ”Höj kvalitén i hemtjänsten och ge våra äldre ett värdigare liv”.

Nu räcker det. Hemtjänsten får aldrig bli ett löpande band där personalen tvingas springa in och ut i de äldres hem, säger Alinda Zimmander 2:e vice ordförnade i omsorgsnämnden.

Annons
 

Det är de senaste veckornas skriverier på Landskrona Direkt samt i Landskrona Posten som visat på brister i kvalitén inom hemtjänsten som fått trion att agera.

 – Vi har i samtal med andra äldre och deras anhöriga förstått att detta bara är toppen på ett isberg. Att många är rädda för repressalier om man klagar eller att man helt enkelt inte orkar klaga, skriver man bland annat i sin motion.

Kraven man framför är att omsorgsförvaltningen omedelbart planerar för att inom hemtjänsten gå tillbaka till att ge bistånd i timmar per vecka där minsta tid är en kvart. Dessutom vill man att omsorgsförvaltningen omedelbart planerar för att gå tillbaka till hur man var organiserad förr, då varje biståndstagare tillsammans med den som skall utföra biståndet bestämmer hur den beviljade tiden skall utföras.
Därtill vill man se en förenklad biståndsbedömning från det att personen fyllt 75 år då motionärerna vill ge rätt till åtta timmars hemservice ( tvätt, städ, socialkontakt).
Avslutningsvis anser socialdemokraterna att  biståndstagaren och dess anhöriga skall ha en person med hela ansvaret, att tala med när det gäller behov, synpunkter eller klagomål.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser