Annons

Hemvårdschef kan riva upp flyttbeslut

Det kan mycket väl bli så att den flytt som planeras till den 5 mars, då hemvårdsgruppen i Glumslöv flyttar till Rönngården i Asmundtorp inte blir av. Det meddelar Lena Landström, chef för hemvården i Landskrona.
– Om vi kommer fram till att det är ett dåligt beslut så kan vi riva upp det, säger hon efter att ha läst de båda artiklarna i ämnet som Landskrona Direkt publicerat i fredags och på måndagsmorgonen.

Enligt omsorgsförvaltningens chef Eva Malm ska beslutet inte ens vara taget utan under utredning. Detta dementerar dock Lena Landström.
– Varför hon säger att beslutet inte är taget får hon själv svara på. Beslutet togs i april 2011.

Annons
 

Hemvårdschefen säger sig inte ha full koll på den process som lett fram till flytten.
– Jag har gett enhetschefen för hemvårdsgruppen i Annelöv-Häljarp-Saxtorp/Ven/ Glumslöv-Härslöv, Marie Branting, ganska fria tyglar eftersom hon är bäst insatt. Hon är dock sjuk just nu så jag kan inte få klarlagt för hur arbetet går, säger Lena Landström.
– Sammanslagningen är en av flera delar och vi har försökt titta på det i ett brett perspektiv. I och med att Glumslövsgruppen flyttar till Asmundtorp så har vi åtta enheter i stället för som tidigare 13. Anledningen är att vi vill vara mer flexibla.

När Landskrona Direkt frågar henne hur det kan gå ihop att vårdarna ska kunna vara hos sina brukare 70% av tiden samtidigt som körtiden till och från Asmundtorp ökar svarar hon att siffran inte stämmer.
– 70% gäller brukarna i stan. Vad gäller de på landet är det 60% som gäller och anledningen är just längre körtid, säger hon men ställer sig frågande till om de klarar av att hålla detta.
– Det är svårt att få tiden att räcka till, både i stan och på landet. Jag har full förståelse för att vårdarna känner att de inte räcker till.

Det svåra enligt hemvårdschefen är att anpassa personaltätheten med biståndstimmarna.
– Antalet biståndstimmar varierar kraftigt från en tid till en annan. De senaste två åren har dock biståndstimmarna minskat i både Glumslöv och Asmundtorp. Vad vi vill komma fram till med sammanslagningarna är att snabba upp organisationen så att vårdtagarna kan få den vård de ska ha.

Nu ska de berörda tjänstemännen i omsorgsförvaltningen sammanställa hur läget ser ut. En åtgärd kan bli att man inte säger upp lokalen i Glumslöv och en annan är att man har bilar stående i samhället.
– Det finns en hel del vårdare som pendlar från Helsingborgshållet och en lösning skulle kunna vara att de kör till Glumslöv och byter bil och börjar jobba direkt. Ett annat förslag är att vi inte säger upp lokalen utan behåller den. Lokalen ska inte sägas upp förrän den siste mars.

Om cirka två veckor är det dags för arbetsutskottet att träffas och till dess vill Lena Landström ha fått all fakta.
– Det kan bli svårt att reda ut allt men vi tar med oss så mycket som möjligt och presenterar det. Sedan får vi ta beslut om hur vi ska göra. Innan dess vill jag inte gå händelserna i förväg.

Läs även:

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser