Annons

Tillgängligheten prioriteras på Citadellet

”Försiktigt ska Citadellet väckas”, skrev vi här på Landskrona Direkt för snart fyra år sedan.
Törnrosasömnen skulle varsamt besegras med blygsamma pussar på kinden från Statens Fastighetverk samtidigt som tillgängligheten för allmänheten skulle öka. Ett nytt, attraktivt besöksmål med öppna verksamheter för stora och små, var målet.
Inriktningen har inte förändrats men det återstår en del, om man säger så.

Några konserter senare och en fängslande liten utställning med starka bilder från landsarkivet om de manliga och kvinnliga fångarnas öden på platsen har tillkommit. Hemslöjden har flyttat men flera kunder har rent av hört av sig till Landskrona Direkt då dessa har problem att gå inne på borggården.

Annons
 

Vad hände med tillgängligheten Maria Nordh förvaltare vid Statens fastighetsverk?
– Här måste Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen också få säga sitt, förklarar hon och beklagar den segdragna processen.
– Även snöröjning är ett problem på borggården idag. Men det finns andra platser med kullersten vi löst detta på och just nu tittar vår slottsarkitekt på det och kommer att ta fram förslag på hur det ska kunna se ut på borggården i framtiden, berättar hon.
– Citadellet ska även vara tillgängligt för handikappade och äldre. Detta är ett problem vi har på fler platser i landet, säger Maria Nordh.
– Vi kommer att utredda detta under året. Samtidigt måste staten skjuta till anslag. Men det är högaktuellt och vi har en vilja att detta ska vara klart till jubileumsåret.

Just nu arbetas det dock en del inne på området. Vägen mellan bron till Strandpaviljongen och fram till snickeriet återställs marknivån till äldre års gestaltning för att förhindra fuktskador på byggnaderna.
– Dessutom har vallen intill återskapats till sin ursprungliga form, berättar Maria Nordh.

Tankar om att skapa en lekplats med historisk anknytning eller än större projekt som varit på tal –  vandrarhem i bostadslängan – är inget som förvaltaren vill lägga för stora ord vid nu.
– Det går sakta, sakta framåt och under våren kommer vi att presentera en del nyheter som berör området. Klart är att snickeriet ska flytta till tyghuset bakom där man idag befinner sig. Vad som ska in i snickeribyggnaden sedan är förtidigt att säga idag.

Succén med ”Hemliga Rum” lär återkomma till Citadellet i sommar har vi hört?
– Platserna för detta är ännu inte bestämda. Landskrona har diskuterats men ännu är inget klart, avslutar Maria Nordh.


Just nu pågår en del arbete inne på Citadellområdet. Vall och väg återställs till ursprungsnivåer.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser