Annons

Prisbelönta fotografer intar hallen

Utanför konsthallen står Jens Svahn med svepande rörelser och stor skicklighet och tvättar  av fönsterrutorna. 
– De öppnar på lördag. Det är en fotoutställning. Kom tillbaka då. Den är riktigt bra, säger han till en förbipasserande som nyfiken spanar in i hallen.
Bilderna griper tag i mitt hjärta, säger han och knyter näven i brösthöjd.

Inne i värmen hänger årets Lewenhauptstipendiat, Martin Bogrens bildberättelse från barndomsbyn Skurup. Lowlands kallar fotografen sin bildsvit som kommer till Landskrona direkt från Fotografiska i Stockholm. Bilderna pendlar mellan dokumentärt, drömskt och högst personligt och en stor portion ödmjukhet inför de avbildade personerna. Inte alla är Skurupsbor. För visst är det väl Landskronas egen TorstenTopsyLindblom, som klätt upp sig, möjligen på väg till dans som fastnat på en av rutorna i Martin Bogrens svartvita film?

Annons
 

I konsthallen presenteras även fotograf Claës Lewenhaupt.
Likt många andra fotografer hyllade Claës Lewenhaupt dagsljuset. Det mjuka lätt vemodiga och grå norrljus som vänligt smyger sig fram och in över ansikten, kroppar och tyger, över mat och människor, rum och trädgårdar, över hus och landskap. Kameran, helst en Rolleiflex, i lagom höjd, ett stadigt stativ, inga konstlade vinklar, aldrig svåra poseringar eller överambitiösa arrangemang.  Claës var på många vis en klassisk fotograf men på sitt eget personliga vis. Bilder av mode, mat, trädgård, porträtt, reklam som Flora, TT-öl eller Jane Hellen fick sin egen ofta odaterade lugna men aldrig tråkiga karaktär, säger Tonie Lewenhaupt om sin bortgångne make.

En spännande idé kläcktes av Landskrona museums fotograf Jan Jönsson.
Varför inte låta de tidigare stipendiaterna ta del av vars en bild av Lewenhaupt och i en ordlös dialog svara med en egen bild. Sagt och gjort och resultatet kan nu beskådas parvis i Dialog som blir ett möte mellan Claës Lewenhaupt och nio av de tidigare 13 stipendiaterna.
Claës Lewenhaupts bilder sitter till vänster och har svart ram.
– När Claës i maj 1990 dog i cancer instiftade vi en fond till hans minne; Claës Lewenhaupts fond för unga fotografer. Sedan 1991 har vi tretton gånger delat ut 10.000:- samt fått lika många bilder till stiftelsens samling, berättar Tonie Lewenhaupt och även dessa bilder finns till beskådan i konsthallen.

På lördag är det vernissage på utställningarna.  Invigningen är klockan 14 och då samtalar konstintendent Birthe Wibrand med Tonie Lewenhaupt  och Martin Bogren berättar om sina bilder. Och vem vet, kanske återfinns Jens Svahn som släppte in ljuset i hallen också på plats.


Tre utställningar i en. Fram till den 11 mars visas Dialog, Lowlands och Claës Lewenhaupts bilder i konsthallen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser