Annons

Elever kräver respekt för barns rättigheter

Tio elever från årskurs 4-6 på Albanoskolan hade idag kallat till presskonferens i stadshusets finaste sal, rum 601. Men så hade man också något viktigt att berätta.
Världen över inledes idag arbetet med World’s Children’s Prize.
Ett slags barnens Nobelpris, fick den församlade presskåren veta.

World’s Children’s Prizeär ett världsunikt program för barn och verkar för en medmänsklig värld. 58 000 skolor med 27 miljoner elever i 102 länder är anslutna som Global Friend-skolor, 1 682 av dem är svenska, 158 kommer från Skåne och från Landskrona deltar i år elever från Albanoskolan och Dammhagskolan.

Annons
 

WCPRC baseras på FN:s barnkonvention och förenar barn och ungdomar från hela världen, stärker deras röster och hjälper dem att kräva respekt för barnets rättigheter.
– Kommunen, men också alla vuxna ska lyssna på oss, lät det bland annat under presentationen och rektorn, klassföreståndarna, Torkild Strandberg och medias representanter nickade bekräftande.

Under presskonferensen avslöjades också vilka tre barnrättshjältar som är kandidater till det fina priset. Det är Anna Mollel som under två decennier drivit en kamp för massajbarn med funktionsnedsättningar i Tanzania, Sakena Yacoobi för sin långa och ofta livsfarliga kamp för främst flickors rätt till utbildning i Afghanistan samt Ann Skelton som i ett kvartssekel kämpat för barn som fängslats eller på annat sätt utsatts för rättssystemet i Sydafrika.
– Vi kommer att bjuda in er igen när vi den 28 mars ska rösta på kandidaterna. Då görs ett klassrum på skolan om till vallokal och samtliga elever i årskurs 4-6 får komma och läga sin röst, berättar Amer Bihorac från klass 5A och gruppens pressansvarige.

Det kommer säkerligen inte att vara lätt att avge sin röst då samtliga kandidater är värdiga vinnare men Amer har en personlig favorit.
Sakena Yacoobi i Afghanistan. Alla barn ska ha rätt att gå i skolan, säger han bestämt.
– Det är viktigt, poängterar han och får därmed symbolisera med vilket allvar Albanoeleverna  tar sig an uppgiften.

Mer om WCPRC:s på www.childrensworld.org.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser