Annons

Fasader på museets väggar

Som ung drömde Ullastina Larsson om att bli arkitekt. Intresset för byggnadskonst har följt henne genom livet. När konstnärinnan på söndag har vernissage för sin hittills största separatutställning är temat inte otippat, fasader.
– Jag följde ofta med far till hamnen när han fiskade. Jag älskar kranar och hamnar. Arkitektur och strukturer fick jag liksom på köpet, säger hon som för två år sedan bjöd hem kommunens konstintendent Birthe Wibrand.
– Jag blev väldigt förtjust i hennes bilder och att man i dessa hittar fragment av Landskrona, säger Birthe Wibrand och bjöd in henne att visa sina verk på museet.
– Det är pirrigt. Jag är trots allt en landskronatjej och det känns speciellt att få ställa ut just här, säger målaren.
– Genom mina verk gestaltar jag mitt eget känsloliv. Att måla är för mig ett välbefinnande. Jag mår som bäst när jag i min ensamhet får stå och måla och se en tavla växa fram. Tanke, känsla och handling blir till ett. Samtidigt vill jag naturligtvis visa upp vad jag gör och blir oerhört glad när någon tycker om det jag gjort.

Några problem att skiljas från sina tavlor har Ullastina Larsson inte.
– Nej, jag vill ju fortsätta måla.Min läromästare Roy Evertsen håller på än och jag ska själv fortsätta till jag är minst 85.

Annons
 

De 32 tavlorna i de två rummen på museets bottenvåning är smakfullt hängda. Motiven må vara abstrakta men Landskronabor lär utan större bekymmer känna igen byggnader, fasader och siluetter från hemstaden. Akrylen, vinylen och temperan har formats genom lager på lager. Färgskalan är ljus och hennes hus många gånger lika spännande som vore de från fristaden Christiania, eller compact living-villorna i Rya fritidsby. Kanske skulle stadsbyggnadsnämnden konsultera konstnärinnan när något nytt fribyggarområde ska planeras i framtiden. Utställning ”Fasader” invigs på söndag 22 januari klockan 14 med ett samtal med Ullastina Larsson och visas därefter fram till och med den 4 mars.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser