Annons

Momssänkning har redan skapat jobb

Restaurangmomsen sänktes efter nyår och redan kan effekter skönjas i Landskrona.

På vissa restauranger har maten blivit billigare, på andra har planerade höjningar uteblivit men kanske främst har redan en del nyanställningar gjorts.

Annons
 

Direkt efter nyår var Speakers Corner snabba med att annonsera att ”Sänkt moms = sänkta priser”.
–  Jag tycker det är självklart att sänka priset. Sänkningen kom till för att gynna konsumenterna och förhoppningsvis kan det göra att folk går ut och äter oftare. Skulle så bli fallet får vi mer och göra och följden blir att vi måste anställa, säger Michael Magnér.

På intilliggande 261 Café Bar Bistro är tongångarna snarlika.
–  Vi har sänkt våra matpriser med ungefär 7% i snitt. Vi planerar att anställa en kock framöver, att vi gör detta beror absolut på att vi ser en möjlighet på grund av  momssänkningen, säger ägaren Jonas Westerberg.

På centralt belägna Inferno har man också hunnit sänka priserna meddelar Bengt Jönsson som dock i nuläget inte planerat för några nyanställningar. 

En annan populär restaurang är Dannys Corner på Järnvägsgatan.
Här huserar Fredrik Andersson som även driver Dannys på varvet.
  Vi har på sätt och vis sänkt priserna. Hade inte momssänkningen kommit så hade vi höjt priserna som vanligt vid årsskiftet på grund av höjda råvarupriser och höjda löner. Det slipper vi i år, säger han och förklarar att intentionen med sänkningen är att skapa fler jobb.
– Vi anser att om vi hade sänkt priserna ytterligare så hade inte det resulterat i någon nyanställning. Vi har mestadels fullt på restaurangen vid lunch och helger så då hade vi inte kunnat ta fler och vi tror inte heller att vi hade fått fler gäster på eftermiddagarna om oxfilén hade kostat 10 kr mindre, säger Fredrik Andersson som redan nyanställt en kock på heltid.
–  Han började den 2 januari. I och med detta har vi fyllt upp förväntningarna från regeringen och kommer kunna höja kvaliteten ytterligare. Vi har nu till exempel tid att baka vårt eget bröd, förnya á la carten och lägga mycket tid på råvarorna. Därmed blir gästerna på Dannys vinnarna även om vi inte sänker priserna.

Hur resonerar då makarna och yrkesfiskarna Ulrika och Per Isaksson som ifjol ”som glada amatörer” öppnade mysiga sommarrestaurangen Helgas Hamnkrog i Ålabodarna, har de redan hunnit fundera på vad momssänkningen kan betyda för deras verksamhet?
– Vi har inga fast anställda, endast timanställda. Vi har personal efter väder eftersom hälften av våra platser är utomhus. Vår förhoppning är att slippa höja priserna i sommar, då vi har legat i underkant, säger de.

En annan hamnkrog som håller ledigt ytterligare en månad är Pumphusets restaurang i Borstahusen.
– Vi kommer att sänka priset på våra luncher med anledning av den sänkta momsen. Vi har dock stängt i januari och öppnar på alla hjärtans dag den 14 februari. På kvällarna handlar det mer om att låta bli att höja priserna. Noterbart är att momssänkningen inte gäller på dryck och inte heller på mat i samband med konferenser så kallade konferenspaket.
Cateringmomsen blir även den oförändrad. Det är naturligtvis vår förhoppning att detta skall sätta lite fart på ”uteätandet” och att detta leder till nyanställningar,
säger ägaren och kocken Niclas Lundblad.

Inne på precis samma linje är Jonas Edberg på Örenäs slott.
Vi sänker priserna  på mat, dessvärre gäller inte momssänkningen mat i samband med konferenser. Denna fråga utreds mellan SHR (Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare) och Skatteverket, vi avvaktar med spänning svaret i denna fråga, säger han och tillägger.
Momssänkningen kommer förhoppningsvis att innebära att fler människor kommer äta på restaurang och då blir följden att anställningarna kommer att öka.

Årets företagare i Landskrona, vd:n för Hotel Öresund, Göran Andersson, har mångårig och bred branscherfarenhet men även lång tid som förtroendevald inom SHR: s styrelse, nämnder och råd. Han menar att debatten kommit att handla om prissänkningar istället för som tänkt, nyanställningar. 
Vi har sänkt priset på allt. Men vi har samtidigt haft sedvanliga prishöjningar på de rätter som vi var tvungna till, säger han och förklarar att exempelvis ”dagens rätt” då fått samma  bruttopris som tidigare.
Vi har nyanställt en 0,5 tjänst, tillägger han och berättar hur tankegångarna gått när förslaget först diskuterades.
Det har blivit en snedvriden debatt där man från branschen från början ville få en momssänkning för att ha möjlighet till att nyanställa. Istället har debatten nu handlat om sänkning av bruttopriset.  Bibehåller vi priset så kan vi nyanställa. Sänker vi kommer  effekterna möjligtvis längre fram. Frågan är om allmänheten går ut mer på krogen för att man sänkt priserna med 10%?  Jag tror inte man går ut fler gånger för att biffen kostar 180:- istället för 200:-, säger Göran Andersson. 

SHR representerar idag cirka 5 500 arbetsplatser.
Av dessa är 93% företag med mindre än  tio anställda.  Tänk om dessa skulle anställa en  person mer. Då får vi den effekten som vi ville uppnå.

Något som man på Gamla Bryggan på stadshuset verkligen tagit fasta på.
 – Vi har anställt en person till följd av momssänkningen och planerar även anställningar under våren då vi ökar ut öppettiderna, säger Göran Öhman.

Drygt fem miljarder beräknas regeringens momssänkning kosta staten. Satsningen ingår i det paket om 7,5 miljard för att förbättra ungdomars möjligheter att få jobb där utöver momssänkningen från 25 till 12 procent görs satsningar på utbildningsplatser och en knapp miljard används för att minska marginaleffekterna för unga som går från socialbidrag till arbete.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser