Annons

BoIS matcher på IP i fara

Landskrona BoIS riskerar att få spela sina hemmamatcher utombys från och med 2014. Det hävdar klubbens ordförande Kennet Håkansson och lägger en stor del av ansvaret på kommunen.

Kultur- och Fritidsföravaltningens ordförande Göran Nyström är dock av en annan åsikt och menar att elitfotbollen bör ta det största ansvaret. Klart är dock att beslut i frågan måste tas inom kort.
– Det kommer nya areanakrav inför 2014 och är dessa inte uppfyllda på idrottsplatsen så kommer det inte att spelas elitfotboll där. Det råder ingen tvekan om den saken, säger Kenneth Håkansson till Landskrona Direkt.
De nya kraven är ingen nyhet och det har länge talats om såväl renoveringar av nuvarande IP och nybyggen på annan plats. Den stora frågan är dock finansieringen och Kenneth Håkansson lägger en stor del av ansvaret på kommunen.
I städer som tillexempel Växjö och Kalmar har man från kommunhåll insett värdet av att ha ett fotbollslag i eliten och satsat och vill Landskrona kommun att det ska spelas elitfotboll i staden så måste vi hitta en lösning. De har inte gjort några större förändringar på IP sedan 1971 då de byggde den nuvarande sittplatsläktaren.

Annons
 

På frågan om det är en nybyggd arena eller en större ombyggnad av IP som kan komma på tal är Kenneth Håkansson fåordig.
– Vi måste ha en bred syn på problemet och ta allt successivt. Klart är dock att ett beslut i frågan måste tas under våren för att allt ska kunna stå klart till 2014.

Kultur- och Fritidsförvaltningens chef Göran Nyström tycker att den största delen av ansvaret att uppfylla kraven ligger hos elitfotbollen.
– Det är orimligt att en extern part ska komma och ställa krav på kommunen som gör att andra delar av verksamheten blir lidande. Jag tycker att elitfotbollen har det största ansvaret själv, säger Göran Nyström.

Förvaltningen har gjort en kostnadsanalys gällande en ombyggnad och denna ska presenteras i nämnden nästa vecka.
– Att uppfylla samtliga krav kommer att kosta minst 15 miljoner kronor. Det kan tyckas vara en stor summa men i en jämförelse med ett nybygge så är det inte så mycket, säger Göran Nyström.
Han tror dock, till skillnad från Kenneth Håkansson, att kraven kan komma att mildras.
– När dessa krav ställdes av UEFA var det ett helt annat ekonomiskt läge i Europa. Jag har svårt att se att reglerna kommer att kunna uppfyllas, till exempel i länderna i södra Europa. Dessutom vet jag att Kommunförbundet för diskussioner i ämnet tillsammans med Riksidrottsförbundet, så det sista ordet i frågan är nog inte sagt ännu.
Om förvaltningen genomför ombyggnaden så kommer detta att få konsekvenser för klubben.
– De hyr ju av oss och om vi tillexempel lägger ner planvärme så kommer kostnaderna att öka vilket i sin tur innebär att vi måste höja hyran. Idag har jag för mig att BoIS betalar 25 000 kronor per match men vad hyran blir efter en renovering kan jag inte svara på idag.

Vad gäller en helt ny arena så förs diskussionerna i andra rum.
Kommunens Mark- och exploateringschef Mårten Olsson har hört att det pratats om ett eventuellt arenabygge men någon konkret förfrågan om mark eller dylikt har inte inkommit.
Om det ska byggas nytt och det ska stå färdigt till 2014 så är det bråttom, är hans spontana kommentar.
På fråga var man i kommunen eventuellt skulle kunna bygga en helt ny arena svarar Mårten Olsson svävande.
– Det kan ju vara på många ställen men infrastrukturen är viktig.


Krav kan ibland tyckas märkliga. Antalet räcken på IP:s ståplatsläktare sitter inte tillräckligt tätt menar man från förbundshåll och som nu tvingat kommunen att sätta upp fler sådana inför stundande säsong.


4833 åskådare hade Landskrona BoIS i derbyt mot Helsingborgs IF i cupen 2011. Fjolårets högsta publiksiffra. Arenan rymmer idag cirka 12 000 åskådare.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser