Annons

Mr Innebandy får Ledarkannan

I 26 år har det spelats innebandy på organiserad i klubbnivå i Landskrona. Under de 24 senaste åren har Peder Alberoth varit engagerad styrelseledamot i ett par av klubbarna som passerat och som genom olika fusioner i maj 1999 ledde fram till bildandet av Landskrona Falcons där han sedan 2001 varit ordförande. För detta snart kvartssekel långa ideella engagemang prisas han nu med LISA:s Ledarkanna.

42-årige Peder Alberoth har under hösten tillsammans med sin styrelsen  kontinuerligt arbetat med att lägga grunden för de kommande tio årens verksamhet inom Falcons.
– När jag tillträdde som ordförande 2001 gjorde vi ett liknande arbete. Då var målsättningen att vi till 2013 skulle ta SM-guld. Det kan bli tufft,  säger  han med ett snett leende.
Det kräver en mirakulös vår. Vi vet idag att det är en orealistisk målsättning men det styrde upp vår organisation, säger han och ser speciellt säsongen 03/04 som oerhört lärorik och betydelsefull.
Kärleken hade fört landets bäste tränare till Malmö. Jag ringde upp Magnus Svensson och undrade om han var sugen på att träna ett division 3-lag. Har man inte frågat kan man inte få ja, var så vi resonerade. Vi lyckades fixa en lägenhet i Malmö till honom och ett jobb på dåvarande skejthuset som vi drev. Med Mange fick vi in seriositeten i klubben. Dessutom hade Petri Manu som  tidigare bland annat varit tränare i klubben anställts som sportchef. Det var vi först med i innebandy-Sverige.

Annons
 

Handlingsplanen var färdvägen och vem vet vad som hänt om Falcons ifjol vunnit bortamatchen mot Jönköping som man ledde med 4-2 när fem minuter återstod.
Det var där mycket avgjordes. Hade vi vunnit den kanske vi spelat i Superligan idag och antagligen sportsligt klarat oss bra, funderar ordföranden.
– Men det var något av en ”A blessing in disguise” att vi inte klarade det. Organisatoriskt men inte minst ekonomiskt är vi inte där än. Vi hade satsat inför fjolåret men kalkylen höll inte. Vi hade räknat med att  Landskronaborna var sugna på en elitklubb i en vinteridrott och att näringslivet i regionen ville vara med på notorna. Med facit i hand var de inte det. Vad säger då att de hoppat på bara för att vi tagit steget upp i världens bästa innebandyliga?, resonerar Peder Alberoth som istället fick ägna våren åt att sanera klubbens ekonomi.
– Hade inte Peder kunnat lägga ner det enorma engagemang han gjorde då, vet i hundan om föreningen funnits kvar, säger sportchef Petri Manu om tiden då ordföranden syntes mer på klubben än på sin arbetsplats.
– Nu är min firma i en bransch som just under de tidiga månaderna på året har en lågsäsong så det underlättade. Dessutom var det fler som jobbade stenhårt, förklarar ordföranden ödmjukt.

Med distans till förra säsongen har Peder Alberoth  en brinnande tro på framtiden för klubben och för innebandyn i Landskrona.
Redan idag är innebandy den näst största lagidrotten i Sverige och snart får sporten dessutom OS-status, om än som en sommaridrott. När väl fler beslutsfattare själv provat på innebandy eller har barn som håller på med idrotten då kommer klubbarna på sikt att få bättre ekonomiska förutsättningar. Dessutom har vi en sund vinnarkultur i vår förening. När vi faktiskt blev besvikna över att vi inte tog steget upp till världens bästa innebandyliga vittnar, åtminstone i mina ögon, om att vi kommit en lång väg sedan vi kämpade för vår existens i Skånes ”lingonserier” och på sikt är jag övertygad om att vår vinnarmentalitet kommer att leda till riktigt heta derbymatcher mot FC Helsingborg i SSL på herrsidan och kanske lika heta derbymatcher mot annat Skånskt motstånd i div. 1 på damsidan.

När klubben nu lagt en ny tioårsplan som successivt under våren ska presenteras på klubbens hemsida – Falcons.se –  är naturligtvis frågan om ordförande har planer på att hänga kvar under hela perioden.
Det återstår att se. Problemet idag inom alla idrotter är att det blivit allt svårare att rekrytera nya ledare, säger han och trebarnspappan medger att Falcons är något av ett skötebarn.
Om än att jag inte kan när alla lagen tränar, säger han och berättar när han blev utskälld av en förälder som ville veta när Flickor 12 tränade.
– Men det är väl bara ett sundhetstecken att man inte har koll på allt.

Det har gått 61 år sedan gångaren Kurt Karlsson erhöll den första Ledarkannan för mångårigt ledararbete.  Det var alltså 1951 som Hvilans Kläder var med och instiftade priset och vid idrottsgalan den 13 april får företagets representanter vara med och dela ut priset till en synnerligen välklädd herre, Peder Alberoth.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser