Annons

70-tal ungdomar i narkotikahärvor

I samband med att åklagare håller på att nysta upp en narkotikahärva som hade sin upprinnelse med en razzia i en lägenhet på Koppargården i höstas, har drygt 50 ungdomar i åldern 15-25 år plockats in för förhör. De är nu misstänkta för att ha köpt cannabis av en idag 26-årig Landskronabo. Det anmärkningsvärda är enligt polisen, antalet ungdomar och att man inte hade så många av dessa i vare sig polisens eller sociales rullor.
– Det är skrämmande, säger Jörgen Petersson, stationschef på polisen i Landskrona.
– De flesta av de vi tagit in är vanliga killar och tjejer som plötsligt beslutat sig för att köpa en bit röka i stället för några öl. Därför har vi tidigt haft ett samarbete med kommunens socialtjänst. Det utmynnade i att Ungdomsmottagningen Pluto flyttade in i våra lokaler så att vi kunde slussa in ungdomarna direkt efter våra förhör. Även föräldrarna till de som inte var myndiga kontaktades och togs till Pluto i de flesta fall.

Vad gäller den misstänkte 26-årige knarklangaren så sitter han häktad sedan november månad.
– Jag kommer att begära omhäktning på fredag och så blir nog även fallet om två veckor, säger kammaråklagare Kerstin Eriksson.
I februari räknar jag med att alla utredningar är klara och rättegång kan hållas.

Annons
 

Eftersom utredningen fortfarande pågår för fullt vågar inte kammaråklagaren sia om hur stora mängder cannabis mannen kan åtalas för eller vad straffet blir.
Det rör sig inte om några gigantiska mängder men eftersom försäljningen pågått minst sedan december 2010 och att han sålt till ungdomar så rubricerar jag brottet som grovt och då kan inget annat än fängelse komma i fråga vid en fällande dom. Dessutom har han en tidigare fängelsedom för bland annat misshandel, häleri och ringa narkotikabrott, på fem månader att sitta av, avslutar Kerstin Eriksson.

Bruket av cannabis brukar gå upp och ner men Jörgen Petersson tror att det är mycket utbrett idag.
– Förutom härvan vi pratat om pågår en annan utredning parallellt och där rör det sig om ett 20-tal inblandade. Hur stort mörkertalet sedan är vågar jag inte tänka på.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser