Annons

Maestro Evertsen: Hög klass i år!

På lördag är det vernissage på Konsthallen i Landskrona. Det är Roy Evertsens målarskola som ställer ut för 39:e gången. Verk av tolv elever presenteras i den vackra byggnaden. Nytt för i år är att det förutom tavlor ställs ut mattor.
– Jag gick och målade hos Roy för 15 år sedan. Efter ett tag kom jag på att göra mattor av det jag målade och på den vägen är det, säger Alexander Halldén som även äger Halldéns mattor.
– Jag har ställt ut i mattaffärer tidigare men det är första gången jag hänger tavlor i en traditionell utställning.
På väggarna hänger sju mattor av olika storlekar.
– En är knuten i Nepal och resterande i Kina och upplagan ligger på cirka 100 mattor per modell, säger Alexander Halldén.
– Jag minns när jag fick min första matta hemskickad. Det kändes som julafton att öppna förpackningen. Man vet aldrig riktigt hur det blir eftersom det är svårt att få färger från papper att få samma nyans på textil.
Mattorna hänger på väggen i konsthallen men meningen är att de ska ligga på golvet.
– Det är egentligen inte fel att ha mattor på väggarna. Det är vanligt utomlands. Men hänger mattor på väggar i Sverige så är det allt som oftast på kontor.

De som ställer ut i Konsthallen har alla gått i lära hos Roy Evertsen och två som ställt ut tidigare är Gullan Tegnér Larsson och Ulla Wollin Kulle.
– Vi är här för tredje gången och det ska bli lika spännande som vanligt, säger den sistnämnda som målat tavlor från två så vitt skilda platser som Härslöv och Sydafrika.
Gullan Tegnér Larsson tar ut svängarna lite mer i sitt konstnärskap.
– Jag jobbar i olika material och här är bland annat verk i plåt och papier mache.

Annons
 

En annan som ställer ut i Konsthallen är Caysa Molin som fotograferat enkom för utställningen.
– Jag var med för fem år sedan och blev väl något förvånad när jag blev tillfrågad. Jag sade dock ja direkt och känner väl att jag är lite katten bland hermelinerna, säger Caysa Molin och skrattar.
– Jag vill dock inte kalla mig fotograf. Jag är en bildskapare och just för tillfället gör jag det med en kamera och dator. Innan målade jag och det kanske jag kommer att göra i framtiden också.

Roy Evertsen som hunnit bli 85 år hyllar sina tidigare elever.
– Jag tycker att utställningen håller mycket hög klass. Konstnärerna har blivit mer och mer seriösa och det syns på väggarna här, säger utställarnas läromästare och minns tillbaka.
– Allt har sin tid. Jag minns att vi det första året hade en levande modell. Hon satt i ett hörn med ryggen utåt och runt henne stod eleverna och målade. Det var faktiskt ganska kul.

Gullan Tegnér Larsson och Ulla Wollin Kulle tycker att det låter som en kul idé.
– Det behöver ju inte vara en levande modell. Men det är alltid kul att se hur konstnärer tolkar objekt och skulle man kunna se hur de målar in action så hade det varit spännande, säger Gullan Tegnér Larsson och får medhåll av sin kollega.
– Jag skulle nappa direkt om något sådant dök upp i en framtida utställning, avslutar Ulla Wollin Kulle.

Övriga som ställer ut verk i konsthallen är Gunilla Christensen, Lena Elofsson, Birgitta Ekholm, Anette Kumerle Lindwall, Rhagnar Myrhage, Ingalill Navare, Annika Reinhold och Camilla Rosenquist.

Utställningen i Konsthallen pågår varje dag mellan den 7-15 januari klockan 13-17.


Alexander Halldén blev både förvånad och smickrad över inbjudan att få ställa ut mattor som han designat.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser