Annons

Kräver åtgärder mot barnvräkningar

Novembers rekordhöga siffror rörande hemlöshet för barn i Landskrona, har föranlett en skriftlig fråga i riksdagen om barnvräkningar och hemlösheten i kommunen. Det är riksdagsman, Anders Karlsson (S), från Landskrona, som beskriver läget och därefter ställer en fråga till barn- och äldreminister Maria Larsson.

För ansvariga tjänstemän och politiker torde statistiken vara en minst sagt dyster läsning. Från februari 2010, då ett nytt sätt att redovisa hemlöshet infördes, har antalet barn som saknar fast bostad ökat från 59 till dagens 133 (november 2011).
– I Landskrona saknar inga barn tak över huvudet. Men många av dem bor i stödboenden och på andrahandskontrakt. Även i fråga om vräkningar av barn skiljer Landskrona ut sig. Bara under 2011 har familjer med sammanlagt 18 barn vräkts, förklarar Anders Karlsson.

Annons
 

Under julen riktade dessutom fyra experter på området skarp kritik på DN debatt mot regeringens sätt att hantera frågan.
Bland annat avslutar man sitt inlägg med en praktfull bredsida:
– Avslutningsvis kan vi konstatera att statens utgifter för att skydda barn från vräkning endast räcker till att finansiera en tredjedel av Nordea-direktörens nya bostadsrätt.
Trots att regeringen har en” nollvision” mot vräkningar av barn fortsätter dessa i Landskrona och på andra platser i landet.
– Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona tycker att man som vuxen och förälder ytterst har sitt eget ansvar att se till så att hyran betalas, och därmed inte vräks. Tillsammans med moderaterna, miljöpartiet och Sverigedemokraterna har han sett till att förslag på åtgärder från socialdemokratiskt håll röstats ned. Landskrona har ingen ”nollvision”, skriver Anders Karlsson till ministern och avslutar med frågan:
– Vilka åtgärder avser statsrådet vidta mot barnvräkningar och hemlösa barn?

Läs mer på DN debatt:
http://www.dn.se/debatt/mer-prat-an-verkstad-fran-regeringen-om-vrakta-barn

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser