Annons

Johan Andersson trivs i Oslo – Vill avsluta karriären i BoIS

Den milda, gröna vintern har redan lockat fram flera vårtecken. Det rapporteras om kantareller i Saxtorp, blommande körsbärsträd på stan och in på redaktionen kommer Johan Andersson i kortbyxor.
– Jag tänker ta en sväng om Fysiken och köra ett träningspass, efter att jag varit och hälsat på er, säger det norska fotbollsproffset urskuldande när vi leende påtalar hans klädsel.

För ett par veckor sedan stod det klart att Johan Andersson går till toppsatsande Osloklubben Lilleström och sedan dess har han varit hemma i Landskrona och firat julledigheten. Utöver familjegemenskap så blev det en tur till Helsingborg på Juldagen tillsammans med flera gamla BoIS-kompisar.

Annons
 

Det har gått några år sedan Johan Andersson och Alexander Farnerud bjöd på stor fotbollskonst på Landskrona IP. Efter sejouren i Malmö FF, hamnade Johan i Osloklubben Stabaek, under Janne Jönssons ledning, något som bland annat ledde till att han på meritlistan nu har en norsk ligatitel.
– Till en början var jag väldigt osäker på den norska fotbollen. Men kunde ganska snart slå fast att min bild av den var fel. Överhuvudtaget så vågar man mer i Norge. Det gäller i fotbollen men även i samhället i stort. Den svenska försiktigheten lyser med sin frånvaro. I Oslo kör man på och hoppas på det bästa. Man är inte så rädd för att förlora.

Så trots att det kanske tidigt i höstas stod klart att Johan Andersson inte skulle stanna kvar i Stabaek, lägenheten uppsagd och med ett förhållande vid sidan av plan som var slut, så var det inga tveksamheter när budet kom från Lilleström.
– Jag älskar Oslo. Och den sociala biten är viktig för mig. Gemenskapen i laget betyder mycket. Den har du inte på samma sätt på kontinenten.

Intresset för Johan Anderssons tjänster fanns även hos en del andra klubbar, topplagen Tromsö, och Rosenborg hörde av sig, likaså var han i november i Stockholm och pratade med Djurgården. Landskrona BoIS var dock inte aktuellt, inte än.
– Nu har jag skrivit ett treårskontrakt med Lilleström men efter det så vet man inte vad som händer, säger 28-åringen och intygar att diskussionerna med de gamla lagkompisarna hålls vid liv.
– Jodå, vi är några stycken som pratar om det. Vissa är mer på än andra. Men vi har sagt att det vore kul att avsluta karriären tillsammans i BoIS och kunna bidra till att klubben åter spelar i Allsvenskan. Men det hade blivit en hög medelålder så man får hoppas att klubben kan få fram lite nya talanger till dess.

Vi gissar att Jonas Olsson är en av påtryckarna?
– Haha, Jonas är en härlig Landskronakille. Nu kan det ju bli så att han har fler år kvar ute i Europa än andra. Rasse (Rasmus Lindgen) har familj och hus i kommunen… ja, det återstår att se, helt enkelt.

Om Stabaek var ”lilla BoIS”, här fanns trots allt Janne Jönsson, Pontus Segerström, Daniel Nannskog och Pontus Farnerud, så lär Lilleström åtminstone bjuda på ett välbekant ansikte.
– Klubben gjorde klart med Jesper Westerberg samtidigt med mig. Sedan tidigare känner jag ett par av killarna i klubben så det ligger på mig att lotsa in Jesper på ett bra sätt i klubben och i Oslo. Dessutom ska det bli spännande att få gamle Elfsborgstränaren Magnus Haglund som chef. Jag tror också att fler svenskar kan vara på gång till klubben. Redan nu har man värvat sju nya spelare och det har ryktats en del om Kristian Haynes i TFF. Klubben tänker lägga om sin spelstil, säger Johan Andersson och man anar att fler norska klubbar sneglat på just Stabaeks framgångar.
– Vi spelade den i mitt tycke roligaste fotbollen, som bygger på passningsspel, i ligan.

Det är enligt Johan flera klubbar i Tippeligan, fler än hälften, som aspirerar på en topplacering.
– Rosenborg, Brann, Viking, Vålerenga, Start, Fredrikstad och Lilleström vill alla vara med i toppen, säger den släpande anfallaren som nu blickar fram emot försäsongen.
– Det ska bli kul. Den är viktig för mig.

Den gångna säsongen blev det endast fyra mål, något han inte är riktigt nöjd med.
Egentligen bryr jag mig inte om vem som gör målen bara de kommer. Men en 7-8 mål per säsong tycker jag nog att jag ska göra.

Under hela samtalet har Johan utstrålat ett lugn och en skön harmoni och det tycks som att han hittat rätt i livet.
– Jag trivs, säger han som efter styrketräningen styr bilen tillbaka till Oslo.

Fylld med Konsums alla smörpaket?
Jadå, dom klapp jag. Hela bilen är fullpackad med mat. Det är betydligt billigare här än i Norge, säger Johan som efter att kylskåpet fyllts på i den nyinköpta trerummaren i Oslo dock drar vidare.
– Vi är ett gäng som tänker fira nyår i Reykjavik. Det ska bli kul.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser