Annons

Dagens tomte: Per Skånberg

Får man tro danskarna så kommer tomten från Ryssland.
Jag trivs mycket bra här i Moskva, en stor och intensiv stad med ett rikt utbud av det mesta, hälsar Per Skånberg som efter en månad på hotell nu bor i en lägenhet i sydvästra Moskva, Prospekt Vernadskogo. Det rör sig om en lite grönare del av staden vilket gör den tidigare kontorschefen på Swedbank i Landskrona kan komma ut och röra på sig enklare. Från artonde våningen har han en härlig utsikt över universitetet som är väldigt vackert. Men mest har han jobbat första tiden så har fortfarande mycket att upptäcka.

Vi hörde att du försökt steka i mjukost. Har du råkat ut för fler språkförbistringar?
– Haha, jaså det har ni hört. Har ej kommit så långt i min språkutveckling så har blivit någon indcident. Att steka i mjukost är ingen höjdare men annars har jag klarat mig ganska bra. Kroppsspråk och ett leende kommer man ganska långt på.

Annons
 

På Tivoli i Köpenhamn är årets tema rysk jul. Hur juligt är Moskva i verkligheten?
– Ganska fint pyntat och snön ger en fin julkänsla.


Utöver språket, har du råkat ut för någon annan kulturkrock?

– Människor är i grunden lika varandra världen över men visst är det ganska stora kulturskillnader mellan våra länder. Ryssland har levt i ett centralstyrt och totalitärt samhälle i massa år och har en lång resa kvar. Hirarkierna, byråkratin och den enorma ineffektiviteten är större än jag föreställt mig. Människorna är öppnare än jag föreställt mig och drivkraften hos dem mycket imponerande.

Var och hur firar ni jul och nyår?
– Jag åker hem till Landskrona på lillejul och stannar en vecka. Julen firas traditionsenligt med familj, föräldrar, svärföräldrar och syskon samt deras barn på Myntstigen och Stormgatan i Landskrona. Kommer även försöka hinna träffa vänner en del. Jag är en stor fantast av julhelgen, årets bästa tid.

– Nyår firas med vänner som alla är i småbarnsperioden så skumpa, god mat och musik varvas med lek, blöjbyte och nattningar.

Beskriv det ryska julbordet eller julfesten på banken.
– Julfesten på banken var riktigt bra. Man kan konstatera att vi svenskar är lite mer tillknäpta i festsammanhang. Här var det fullspäckat med sång, dans och små sketcher som personalen satt ihop. Man skojade mycket om valet här. Vi hade en omröstning om årets medarbetare och ca 80 personer kunde rösta. Resultatet var att enade Ryssland och Putin fick 94 röster. =)

Vad var det första du saknade hemifrån när ni kom till Moskva?
– Eftersom min fru och mina barn flyttar över i slutet på januari så har jag saknat dem väldigt mycket. I övrigt har jag inte hunnit sakna så mycket. Skulle vara en kaffe med Jonas på 261 i så fall.

Avslutningsvis. Vad önskar du dig inför 2012?

– Från Landskronatomten önskar jag mig två saker. Att BoIS har en framgångsrik säsong, det är Landskronas starkaste varumärke och skapar en positiv känsla och stolthet i staden. Önskar även att Niklas K och Torkild S lyckas komma överens om en bra lösning för utbyggnationen av Borstahusen. I mina ögon kommer utgången av den processen att skapa olika vägar framåt för staden.

– God Jul!

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser