Annons

Landskrona visar intresse för Superpedagoger

I vår kan handplockade superpedagoger göra entré i Landskrona för att på Dammhagskolan hjälpa ordinarie lärare att förbättra sin undervisning.

Minns ni Supernanny, den brittiska TV-serien som imponerade på lokala folkpartister så till den milda grad att man 2006 gick till val på att en Nannypedagog skulle införskaffas för att göra hembesök och erbjuda  stöttning i föräldraskapet.
Nu är det en ny TV-serie och Superman som ska rädda staden. Superpedagogerna i Klass 9A, ska införas på riktigt, är det tänkt. Denna gången är det dock Regeringen som ger Skolverket i uppdrag att rekrytera ett antal superpedagoger vilka ska kunna hjälpa maximalt tio grundskolor i stadsdelar med utbrett utanförskap.
Landskrona är inte sena att ansöka.
– Vi har skickat en allmän ansökan om att vara med i satsningen, säger skolchef Tomas Johansson som gärna ser att Dammhagskolan och Karlslundsområdet, involveras i projektet.

Annons
 

Nyligen gästade utbildningsminister Jan Björklund (FP) och hans partikollega biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni Pilängskolan för att förhöra sig om hur arbetet bedrivs på skolan som till stor del har elever från andra länder. Några diskussioner i det läget fördes dock inte om att det skulle vara aktuellt med att låta superpedagoger coacha Landskronalärare.
– Vi har inte fört samtal med regering eller Skolverk om detta, säger Tomas Johansson.
För att komma ifråga för projektet ska kommunen ha lokala utvecklingsavtal med staten. Något som Landskrona redan har. Dessutom ska  insatserna riktas mot områden där en stor andel av eleverna har invandrarbakgrund och många är nyanlända.
– Jag har hört de har tankarna förut och jag vill ifrågasätta om ett tv-program verkligen ska ligga till grund  för pedagogisk utveckling i Sverige, sa Metta Fjelkner, ordförande  för Lärarnas riksförbund till Dagens Nyheter i samband med att 60-miljonerssatsningen  presenterades förra veckan.
Superpedagoger enligt TV-konceptet är mycket tveksamt. Däremot kan pedagogiskt stöd och handledning till lärarna vara positivt. Vi jobbar redan på många enheter med detta, bland annat via företaget Livskompetens. Detta i syfte att ge lärarna än bättre kompetens att öka elevernas måluppfyllelse, förklarar Tomas Johansson.

Redan i vår är det tänkt att satsningen ska sjösättas men än saknas de praktiska detaljerna och inte minst vilka kommuner och skolor som är aktuella.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser