Annons

Dagens tomte: Cecilia Mattsson

Dagens tomte är mer Karl-Bertil Jonsson än Kalle Anka men om detta bryr hon sig inte så mycket. Cecilia Mattsson sitter i  kommunfullmäktige för Vänsterpartiet sedan senaste valet. Arbetar på ett kommunalt boende för hemlösa och är arbetsplats- och skyddsombud för Kommunal. Född och uppvuxen är hon i Karlskrona, men har flyttat runt en del sedan dess och hittade till Landskrona för lite drygt fem år sedan och trivs här.
 
Vad skulle du vilja ge kommunfullmäktigeledamöterna i julklapp ikväll?
– En jul på försörjningsstöd och som hemlös. En realitycheck för ansvariga politiker.
 
Hur länge ska man sitta vid julbordet?
– Jag firar inte jul så traditionellt. Hur länge man sitter vid ett middagsbord beror väl på sällskapet och hur mycket tid man har antar jag. När det gäller bjud-julbordens storlek hänger det på hur högt i hierarkin man befinner sig. Offentliganställda på golvet får i vanlig ordning minst och arbetslösa inget. Undrar hur mycket julmat som är tillåten vid en kylskåpskontroll av soc förresten?
 
Vad har du på julbordet som du tror att vi i redaktionen inte har?
– Är inget vidare på vare sig att fira jul eller tillaga julbord, men i Blekinge har vi kroppkakor på julbordet. Det är alltid gott.
 
Hur ser då en typisk Cecilia Mattsson-jul ut?
– Flera jular har jag jobbat, vilket passar ganska bra med tanke på att jag ändå inte firar jul och ob-ersättningen är ett välkommet tillskott till den magra Kommunallönen. Men de jular jag har barnen och är ledig åker jag hem till mamma i Karlskrona. Hon är bättre än mig på att fira jul.
 
Vilken är den mest otypiska jul du firat?
– Förra julafton fastnade jag och ungarna i snöstormen på svinkall station i Kristianstad och satt gisslan hos Skånetragiken i fyra timmar utan att veta om eller när vi skulle komma vidare. Den julen är än så länge ganska otypisk, men jag kommer undvika att resa på julafton i fortsättningen.
 
Smäller du smällare på nyår?
– Nej
 
Hur viktig är trettondedag jul?
– Eftersom jag inte firar jul så  firar jag självfallet inte heller trettonde dagen, men jag jobbar och får ob.
 
Om du får en lottokupong i julklapp och det visar sig att du vinner drömvinsten, typ 124 miljoner. Hur skulle 2012 se ut för dig då?
– Vinsten skulle gå till ett Folkets Hus så som det fungerade när arbetarrörelsen var ung och växte. Och till Arbetarrörelsens arkiv och Centrum för arbetarhistoria så att de kan fortsätta hålla universitetskurser och forska om Landskronas historia, samtid och framtid.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser