Annons

Årets företagare 2010: Göran Andersson

1995 tog Göran Andersson över ett Hotel Öresund som på den tiden förde en ganska anonym tillvaro. Hotellet hade en förlust på 7,5 miljoner kronor och var i stort behov av renovering. 16 år senare står han i sin egen restaurang och tar emot utmärkelsen Årets Företagare 2010.

Utmärkelsen delades ut av regionchefen för Företagarna Syd, Eva Ohlstenius i samband med en pyttlunch som arrangerades av Landskrona stad.
– Detta är något jag är stolt över. Det är en fantastisk känsla. Jag var Sveriges yngsta hotelldirektör på det modernaste konferenshotellet i Sverige och har i efterhand förstått att det var en stor framgång att reda ut det, speciellt med tanke på att det var när 90-talskrisen slog till, säger Göran Andersson, halvt om halvt obekväm mitt i all stolthet, då han tar emot ovationerna i sin egen restaurang på hotellet.
Det känns som en chock att stå här. Jag är inte van vid att stå på barrikaderna. Det är inte min fru Marie heller. Hon står där bak men kan komma fram hit, sade hotellchefen och tog emot hustrun med en varm kram.

Annons
 

Efter att Göran Andersson tog över hotellet har han sett till att få ordning på siffror och hotellet är nyrenoverat. I samma byggnad driver han även cateringföretaget Catera som har uppdrag i hela regionen. Bland annat ansvarar man för maten på restaurangerna på Ring Knutstorp och på Lunds Akademiska Golfklubb. Ett annat uppdrag är matsalen på Gullstrandskolan. Förutom hotell- och cateringverksamhet arrenderar han Citadellet i Landskrona. Nyligen har han även tillsammans med två kompanjoner köpt Svalövs Golfbana och för något år sedan tog han över driften av Hotel Tornet i Helsingborg.
– Jag är en obotlig optimist. Vad gäller framtiden så står vi dock inför ett antal svårigheter i den finansiella krisens spår. Men där har vi varit tidigare och precis som då så kommer vi att klara av detta också, säger Göran Andersson som vill dela med sig av utmärkelsen.
– Den största tillgången i ett företag är dess personal och det gäller oss i högsta grad. Vi har som mål att alla som kommer till jobb ska ha ett leende på läpparna.

Motiveringen till Årets Företagare 2010 lyder:

Göran Andersson har på ett mycket framgångsrikt sätt lyckats driva och utveckla sitt företag. Sedan Göran Andersson övertog företaget 1995 och fram till idag har det varit i en positiv utveckling av Hotel Öresund. Förutom att vara ett stort konferenshotell har man även en cateringverksamhet som stadigt växer och en restaurangskola. Göran Andersson är en god ledare och förebild som anser att det är viktigt att föra en dialog med sin personal och ledningsgrupp. För att lyckas som företagare måste alla sträva mot samma mål. Göran Andersson har en stark framtidstro på både hotellet och Landskrona. Genom sitt företag marknadsför han även staden på ett mycket bra sätt.


Bakom i stort sett varje framgångsrik företagare finns en förstående maka/make som naturligtvis även har en stor del i utmärkelsen. I 32 års tid har Marie funnits vid Göran Anderssons sida.


Det har varit en hektisk vecka för Göran Andersson. I måndags köpte han en golfbana och idag korades han till Årets Företagare.

Se ett filmat inslag med Göran Andersson,
gjort direkt efter att han fått utmärkelsen…

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser