Annons

Missvisande statistik menar räddningschef

Strax efter klockan 20 på tisdagskvällen fick brandkåren i Landskrona rycka ut till en källarbrand på Emaljgatan. Då de kom till platsen fann de en fullt utvecklad brand i en samlingslokal. Rökdykare fick dock snabbt bukt med eldsvådan och ingen i huset tvingades att evakueras. Vad som orsakat branden får onsdagens tekniska undersökning visa.

Bränder i hyreshus är vanligare i Landskrona än genomsnittet i landet. Det visar en undersökning som är gjord av Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra. Enligt tidningen har räddningstjänsten i Landskrona under perioden 1996 till och med 2010 ryckt ut till bränder i flerbostadshus 371 gånger. Denna siffra har man sedan delat med antalet lägenheter i flerbostadshus år 2010 och då kommit fram till att det brunnit i 2,86% av lägenheterna i Landskrona. Detta innebär att staden hamnar på en 20:e plats.
– Det är siffror som man måste ta med en stor nypa salt, säger André Bengtsson, ställföreträdande räddningschef i Landskrona och förklarar.
– Vi hade mycket bränder på 90-talet men har sedan dess halverat siffrorna.

Annons
 

Enligt André Bengtsson har man blivit bättre på att informera om brandfaror.
– Vi har gått ut till allt från privatpersoner till fastighetsägare och skolor för att berätta om brandsäkerhet och det är ett arbete som vi ständigt försöker förbättra.
En annan anledning till att siffrorna kan vara missvisande är att det lämnas in olika uppgifter till undersökningen.
– Vi i Landskrona har med alla utryckningar som skulle kunna bli bränder. Ett exempel är torrkokningar. Dessa är inte bränder men skulle kunna bli. Om vi tar siffrorna för 2011 så har vi ryckt ut 18 gånger. Av dessa är cirka tio torrkokningar. De som väljer att inte ta med dylika utryckningar i statistiken får självklart mycket bättre siffror, påpekar ställföreträdande räddningschef och avslutar.
– Klart är dock att bränderna brukar öka i slutet av året, här och i övriga landet. Därför uppmanar vi alla att vara mycket försiktiga med levande ljus och att man inte lämnar något på spisen.

Läs mer: Hem & Hyra: Här är lägenhetsbränder vanligast

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser