Annons

Hundutställning i fotoaffär

Fotograf Thomas H Johnssons vurm för fyrbenta vänner torde vara känt för de flesta Landskronabor, inte minst sedan han blev bötfälld för att ha haft sin hund löskopplad och hela storyn drogs över en helsida i morgontidningen.

Lagom till jul ställer nu Scandinavian Photos Malmöbutiken som alltså också innehåller ett galleri ut fotografens bilder ifrån hans utställning ”Älskade Hundar”. Fotografier som är tänkt att bli en bok.
– Eller snarare två böcker. Två böcker i en förpackning med ett rött band om. Älskade Hundar I och Älskade Hundar II” ungefär som när Guns´n Roses släppte Use Your Illusion I och Use Your Illusion II, säger Thomas H Johnsson och förklarar varför han plåtar hundar.
– Jag tycker om hundar. Men egentligen vet jag inte mycket om hundar och kanske är det därför jag fotograferar dem.

Annons
 

Det finns så många fotografer som traskar runt i naturen och fotograferar fåglar. Då tänkte jag att då kan jag traska runt i städerna och fotografera hundar, fortsätter han som själv var med och drog igång en livfull debatt om koppeltvång.
Det har även livligt diskuterats hundförbud. Kanske kan den här utställningen påminna oss om hur stor hjälp människan faktiskt har av hunden. Hundens användningsområden är många. Idag tränas det till och med upp hundar som kan upptäcka allvarliga sjukdomar, som cancer, på ett långt tidigare stadium än när något instrument kan klara det. Man använder också så kallade epilepsihundar; hundar som är tränade att varna om ett kommande anfall, dämpa fallet om patienten faller, och till att hämta hjälp om det är nödvändigt. Det kan verka som om bara fantasin sätter gränser för hundens många egenskaper.

Men ingenting av detta handlar utställningen om. Det är snarare personliga närvarande porträtt, som av människor, som denna gång bara råkar vara av hundar. Hundar mer som individer än som raser.
Thomas H Johnsson menar att när han fotograferar hundar fotograferar han sig själv och sina egna personliga stämningar. Han gör ingen skillnad på om han gestaltar människor eller hundar.

Bilderna visas från den 5 december 2011 till den 11 januari 2012.
Plats: Scandinavian Photos galleri på Östra Förstadsgatan 44 i Malmö.

Mer om Thomas H Johnsson i vår artikel:
En rastlös fotograf ställer ut på hemmaplan

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser