Annons

Varmaste november i mannaminne

Fjolårets kalla och snörika november följdes i år upp av den varmaste och torraste novembermånaden i mannaminne. Månaden inleddes med rena sommartemperaturer konstaterar Landskrona Direkts väderorakel Hans Leherecke som i vanlig ordning gjort nogsamma observationen vid sin privata väderstation i Glumslöv.
– Den förste var det 14,6 grader och det blev en fortsättning på oktober.  Därefter blev det lite kyligare men en fortsatt mycket mild höst, säger han.

Fram till och med den 10 november höll sig dagstemperaturen över tio grader och resten av månaden höll den sig i allmänhet över fem grader. Nätterna blev frostfria med undantag av natten till den 13:e, då temperaturen sjönk till -1,5. Därefter blev nätterna mildare.
Det blev den varmaste november under mina mätningar med ett månadssnitt på + 7,7 vilket alltså passerar 2006 som hade det tidigare rekordet på 7.5 grader, säger Hans Leherecke.

Annons
 

– Månadssnitt under min mätperiod ligger på +6.5 och kallast var det faktiskt ifjol samt 1998 då snittet blev +1,5 grader.

Månaden blev inte bara den varmaste utan även den klart torraste under det 32-årigt dagliga väderobserverandet.
– Den totala nederbörden hamnar på 8 mm. Detta endast  i form av småskvättar.
Mest kom den 25:e då det föll 3 mm, säger Hans Lehrecke och låter lite konfunderad.
– Ifjol hade vi inte bara den kallaste novembermånaden utan också den nederbördsrikaste. Svängningarna till i år kan man dock inte dra några slutsatser av, menar han.
 
– Det har vädermässigt varit en lugn månad, beroende på att vi haft högtryckssituation fram till kring den tjugonde, säger han och ser på oss att vårt väderminne är kortare än så.
– Vädermakterna tyckte att det hade gått för långt och samlade sig för att demonstrera  sin styrka och vi fick den första ordentliga höststormen sedan stormen Per 2007. Berit, ville inte vara sämre än sin manliga kollega. Hennes raseri resulterade bland annat i att flytdockan slet sig på varvet, att Ålabodstranden underminerades samt att jag kollade mitt förråd av batterier.

Hur var det på den fronten då?
– Ficklamporna var laddade  men så förhöll det sig inte med transistorapparaterna. Man vet aldrig om det blir ett längre elavbrott. Ni minns väl att jag skrivit om detta i  samband diskussionen om Barsebäck.

Och badsäsongen är nu definitivt över, eller?
– Temperaturen bör ligga kring 7 grader. Den privata badbryggan i Sundvik, som sköts mönstergillt av hamnmästare Bengt Abbe, har tyvärr också drabbats av Berits framfart . Med assistans av bland annat hustrun Birgitta samt Mats Andersson försöker man samla in resterna av badbryggan.

Hur är situationen inom Jordbruket?
– Lantbrukaren kan blicka tillbaka på en ovanligt mild höst och då speciellt november. Allt är skördat utom fodermajsen. Skörden såg ut att bli mycket bra men så kom Berit. Hon nöjde sig inte med att förpassa flytdockan på land, I Glumslöv  härjade hon i fälten. Idag har Assargårdens majs vikt sig till knähöjd. Skörden beräknas nu bli normal. Man tröstar sig med betorna, som ser ut att ge mycket god avkastning.
– I trädgården har jag kunnat njuta av hallon i mitten av månaden, gräsmattorna är härligt gröna. Så sent som den trettonde klippte jag gräset.

Några märkliga noteringar från månaden?
– Absolut. Vad sägs om att Ronneby den 11:e var både varmast och kallast i Götaland med 14,0 respektive 3,0. 
Den nionde hade Sylarna på elva hundra meters höjd 12,9.
Den elfte var  första dygnet i höst, då ingen station i landet nådde upp till tio grader och hos oss i Landskrona kröp termometern ner mot noll.
Den 19:e  däremot hade ingen observationsplats i Götaland under elva grader.
Den 5:e rapporterar den första stationen i Sverige om snötäcke. Om nu en centimeter kan  betraktas som ett täcke.

Hur blir då december?
Någon kyla är inte i sikte även om det blir lite kyligare i  veckoslutet.  Det verkar förbli lite kallare än det varit under november. Om någon önskar sig en vit jul, får vederbörande trösta sig med Andersdagen igår var mild, och följer vi den gamla  bondepraktikan indikerar det på att det braskar, fryser, till jul.  Annars har vi ett mer  omväxlingsrikt väder att se fram emot och detta medför också att vi får dras med blåsten.

Är det läge att oddsa på en vit jul?
– Vita jular har vi bara haft 1-2 gånger under en tioårsperiod. I år är chanserna ovanligt små, då havet är förhållandevis varmt. Vad som spelar en stor roll för oss är lågtrycksaktiviteten och i vilken riktning lågtrycken rör sig på Atlanten. Nu har  lågtrycken börjat röra på sig, detta sedan högtrycket retirerat åt sydost. Väljer lågtrycken att röra sig mot norra Skandinavien  är chanserna små för snö i december. Älskaren av snö får drömma sig  tillbaka till  fjolårets december.  Chansen för snö ligger i om lågtrycken väljer en sydligare bana mot Danmark och Nordtyskland.
Sedan lyser ju våra högtider i form av Lucia och julen upp tillvaron. Om tre veckor börjar solen komma tillbaka för att bereda väg för våren, som kommit en månad närmre sen sist. Jag hoppas att detta lyser upp tillvaron i vintermörkret om snön skulle utebli, säger Hans Lehrecke och avslutar med att önska hela läsekretsen en riktigt GOD jul.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser