Annons

Landskrona-minnen i Stockholm

Man kunde nästa rent fysiskt känna på nostalgin när medlemmar i FLIS, Föreningen Landskroniter i Stockholm, träffades i centrala Stockholm intill Adolf Fredriks kyrka för att tala Landskronahistoria och Landskronaminnen. Det blev också lite försmak av Advent i form av glögg och pepparkakor fast det fortfarande var november.
Ett bokbord med exempel på Landskrona-litteratur ur Bibbi och Lennart Anderssons stora samling stod i centrum både på golvet och i gästernas intresse.
Ett annat bord innehöll exempel ut föreningen arkiv med bilder och protokoll ur den 77-åriga historien.
Som braständare för kvällens diskussioner användes filmen om Landskrona 1947 på www.filmarkivet.se, som visades på stor duk. Filmen heter ”Landskrona – en krona bland städer” och är fri att titta på via dator om någon Direkten-läsare själv vill skapa sig ett eget intryck.

Kvällens deltagare bidrog med egna minnen och de flesta frågor. Öresundsvarvet och andra industrier avhandlades liksom torghandeln, den glesa trafiken, stadens idylliska parker såsom de framställdes då i mitten på 1940-talet. Även vackra bilder från ”Plorren”, Borstahusen och Ven fick deltagarna att sucka.
Direktens två krönikörer Lennart Andersson och Ulf Aulin kunde räta ut många frågetecken och ge förklaringar till frågor kring gamla Landskrona.

Annons
 

Diskussionerna var så livliga att ingen kom på att det borde tas några bilder från mötet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser