Annons

Plantan blir föreningshus – Idrottsmuseum planeras

Plantan flyttar ut och istället blir huset mitt över idrottshallen ett föreningshus som även kommer att inhysa ett idrottsmuseum.

Ungdomsverksamheten Plantan kommer efter nyår att bedrivas på redan befintliga kulturinstitutioner och in i huset på Plantstigen flyttar idrottslivet.
– Verksamheten på Plantan, om man inte ska säga tynade bort, så tog den skada av alla turer som varit kring bygglovet, säger Gunlög Stenfelt (FP), ordförande i kulturnämnden.
– Samtidigt finns i staden ett stort behov av lokaler åt föreningslivet, så därför byter huset inriktning och hamnar istället under fritidsnämnden.

Annons
 

I huset som antagligen ska få nytt namn, eventuellt via en tävling, finns idag redan Maria Andersson, Marcus Hansson och Jonny Karlsson som via Lisa, Landskronaidrottens samorganisation driver Cityidrotten. På plats finns också fritidsförvaltningens föreningskonsult Jonas Nilsson. Tillsammans har kvartetten under en månads tid spånat på att på att inhysa ett idrottsmuseum i byggnaden.
– Vi vill verkligen få in idrotten i huset, säger Jonny Karlsson, som var den som under en cykeltur till jobb kläckte idén.
– Och sen dess har det gått fort, intygar Marcus Hansson och redan har initiala kontakter tagits med samtliga föreningar anslutna till Lisa.
– Tanken är att få med alla idrottsföreningar i staden. Här ska finnas både permanenta utställningar som tillfälliga, säger Maria Andersson.

Museet och det angränsande caféet ska kunna nyttjas av allmänheten och bli en samlingsplats för allehanda idrottsintresserade.
– Nu efterlyser vi material att fylla museet med. Allt från priser, kläder, utrustning, tidningsurklipp med mera är välkommet, säger Jonny Karlsson.

Landskrona Direkt undrar om Daniel Nannskogs kinesiska matchtröja, begagnad redan när BoISaren drog på sig den första gången i Chengdu, och som pryder en vägg på ”sportredaktionen” kan vara av intresse.
– Självklart. Och vi lånar gärna grejorna om vi inte får det till skänks. Vi hoppas exempelvis få låna Alexander Farneruds glasboll som han fick som Årets Nykomling vid Fotbollsgalan 2002 och Armand Kranjcs världsmästarbälte samt Hjördis Nordins OS-guld från Helsingfors 1952.

Arbetet med museet är ideellt och på sikt hoppas eldsjälarna att knyta fler personer till sig. En outnyttjad del av husets stora korridor samt två rum i källaren är lokalerna som ska tas i bruk för museet.
– På en vägg tänker vi oss ett Landskona Hall of Fames. Här kommer att hänga porträtt på alla som erhållit Lisas Guldmedalj, berättar Jonny Karlsson som redan fått klartecken från Sonny Johansson om en del grejor.
– Bland annat ett par skor.

Tanken är sedan också att gamla såväl som mer samtida idrottsprofiler ska komma och föreläsa i föreningshuset och eventuellt i anslutning till någon tillfällig utställning på Landskrona idrottsmuseum.
Sen hoppas vi att många kommer och tittar på gamla bilder och hjälper till att identifiera personerna på dessa. Vi funderar också på att ha en TV där det rullar gamla avsnitt av Sportlight, säger Maria Andersson som också hoppas på ett lokalt idrottsbibliotek.
– Det finns många skrifter om idrotten i stan och dessa vill vi naturligtvis också ha här.
– Jag hoppas  att vi är klara redan i vår och att invigningen kan ske i samband med BoIS seriepremiär, avslutar Jonny Karlsson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser