Annons

Flytdockan slet sig i stormen Flytdockan sedd från skytteklubben.

Oresund Heavy Industries nya flytdocka höll i dagarna på att uppgraderas och skulle tas i bruk efter nyår. Om detta blir verklighet är nu ytterst tveksamt. Den 165 meter långa och 35 meter breda flytdockan slet sig ur sina förtöjningar under söndagskvällens storm och flöt söderut för att sedan gå på grund i Lundåkrabukten.
– Den var förankrad med såväl trossar som vajrar men det räckte inte mot orkanbyar och det extremt höga vattenståndet, säger Oresund Heavy Industries VD Jonas Hansson.

I och med att vattenståndet nu sjunker och att bottnen som den gigantiska flytdockan är fast i består av sand och dy är varje minut dyrbar.
– Just nu pratar vi med försäkringsbolaget och håller på att få hit expertis på området, säger Jonas Hansson.
– Det rör sig dock bara om ett dussintals personer i världen som klarar av ett liknande uppdrag. Det är ett ytterst avancerat jobb att få loss flytdockan.

Annons
 

Jonas Hansson vågar inte sia om framtiden innan han vet mer.
– Kan vi inte använda henne som planerat efter nyår så innebär det att vi förlorar pengar. Men mer vill jag egentligen inte säga. Det är helt enkelt för tidigt att uttala sig.
Jonas Hansson hoppas dock att försäkringar ska täcka eventuella förluster om det skulle bli några.
– Det vill jag egentligen inte uttala mig om men jag förutsätter att det löser sig.

Det var många nyfikna som tog sig ner mot Lundåkrabukten för att få en blick över den grundstötta flytdockan. Många ställde sig frågan varför inte varvet sänkt dockan vid kajen då stormvarningarna utfärdades.
– Eftersom vi just höll på att uppgradera flytdockan så hade vi öpnnat upp på många ställen och detta gjorde att en sänkning var omöjlig, förklarade VD:n avslutningsvis.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser