Annons

Omsorgsnämnden frågade ut Carema

I samband med att Omsorgsnämnden avhöll sitt novembermöte på onsdagen hade man kallat företrädare för Carema med anledning av den senaste tidens uppmärksamhet kring kvaliteten på det privata vårdbolagets boenden.
– Det var en bra träff, sammanfattar Hans Raita (M), nämndens ordförande och påpekar att Carema inte driver något av stadens äldreboenden.
– Det är bara fyra personer, som enligt de senaste uppgifterna jag har, som själva valt att anlita Carema.

Det var tre representanter från vårdbolaget som kom till mötet. Dels verksamhetschefen och regionchefen för bolaget samt en av deras marknadsansvariga i Stockholm.
– De förklarade vad som skett senast, framför allt i Stockholmsregionen, och vad de nu gör för att förhindra att något liknande ska ske igen, berättar Hans Raita som är nöjd med träffen.
Nämndens 2:e vice ordförande Alinda Zimmander (S) är inte lika imponerad.
– De stack inte under stol med att de var i Landskrona för att tjäna pengar och att de medvetet utnyttjar hål i lagen, säger Alinda Zimmander.
– Det ska dock tilläggas att Carema här i Landskrona har följt de krav som vi ställt i våra upphandlingar, förtydligar Hans Raita.

Annons
 

Det är dock inte alltid som professionella upphandlare hos kommunen hjälper.
– Jag vill att de som kommer att jobba på det nybyggda äldreboendet för Attendo Care ska ha meddelandeskydd. Det står också att de ska ha detta i våra upphandlingskrav. Vi har dock fått veta att detta inte gäller om det inte står uttryckligen i de personliga anställningsavtalen, säger Alinda Zimmander kritiskt.
– Vi har idag inom kommunen en konkurrenspolicy och den ser till stora delar ut som den gör på grund av det politiska läget. Jag är av den uppfattningen att det här handlar om att vårda människor och att det är viktigare än att tjäna pengar.
Hans Raita bekräftar att det finns ideologiska aspekter i frågan men huvudfrågan är man överens om.
– Från samtliga håll jobbar vi hårt för att vården ska vara så bra som möjligt och klart är att vi inte har sämre vård generellt sett än i andra städer, säger den moderata ordföranden.

I framtiden kommer samtliga aktörer inom sektorn, såväl de kommunala som de privata, att synas i sömmarna.
– Vi skriver inga avtal med någon innan vi har koll på vad vi har. Därefter är vårt mål att göra tätare kontroller än idag, helst ett par gånger om året, avslutar Hans Raita.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser