Annons

Duo bjuder på spirituals till lördagsfikat

Lördagen den 19 november är det föreningen Livsglädje som är värdar för Kulturlabbets Lördagscafé med levande musik. Den här gången är det duon Catch the Spirit från Malmö som står för musiken.

Catch the Spirit
Daniel Dahlqvist, sång och piano, och Christoffer Wallin, tenorsax och piano, är båda utbildade vid Musikhögskolan i Malmö. De kommer från två olika musiktraditioner och har gått två olika inriktningar, rock/pop respektive jazz. Catch the Spirit föddes ur en tanke om ett musikaliskt samarbete dem båda emellan. Att det blev just spirituals är ganska naturligt.
– Spirituals må vara bortglömda idag, men såväl jazz som pop härstammar därifrån, säger Christoffer Wallin.
– Målet har varit att låta våra musikaliska olikheter mötas i en kreativ och förhoppningsvis njutbar fusion.

Annons
 

Negro Spirituals kallas den musik som uppkom bland Amerikas svarta slavar på 1700- och 1800-talen. Texterna beskriver slavarnas hårda vardag och hur de sökte stöd i sin tro: ”Nobody knows the troubles I’ve seen but Jesus”. Vissa texter inspirerade till kamp, som i Go down Moses där ett mantra upprepas: “Let my people go!”.
Ibland var texterna till och med konkreta förslag på hur slavarna skulle fly från sina ägare. I Wade in the water ges instruktioner om hur de flyende ska göra för att komma undan spårhundar – vada i vattnet!
– Det är inte bara texten som bär budskapet, utan också Christoffers sätt att spela saxofon ger en förståelse för känslorna hos en utsatt människa, fyller Daniel Dahlqvist i.

Duon har gett ut en skiva med spirituals, Goin’ home, som arrangerats av Christoffer Wallin. Han berättar:
– Jag har försökt att ge de här gamla sångerna en ny kostym. Det har varit viktigt att arrangemangen lyfter fram musikens budskap.

Som vanligt är caféet öppet mellan 10:30 och 13:30 i teaterrestaurangen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser