Annons

Utbildningsministrar på skolbesök

Eleverna på Pilängskolan hade celebert besök på tisdagseftermiddagen.
Det var utbildningsminister Jan Björklund (FP) och hans partikollega biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni som gästade för att förhöra sig om hur arbetet bedrivs på skolan som till stor del har elever från andra länder.
– Vi besöker skolor i hela landet, bland annat för att samla information inför nästa revision av läroplanen men även för att informera oss om hur man kan förbättra skolresultaten för nyanlända elever som kommer till Sverige i skolåldern, sade Jan Björklund och berömde Landskrona.
– Här i Landskrona och på Pilängskolan har man många som kommer från andra länder och jag tycker att man jobbar bra från såväl kommun- som skolledning.

Efter en rundvandring i fyra olika klassrum satte ministrarna sig ner och fikade med några elever som fick berätta om sig själva och sin situation.
– Jag tycker det är ganska lätt att lära mig svenska, svarade Kinga Piekarcewicz som kommer från Polen.
– Min pappa jobbar på dagarna och en kväll i veckan går han på svenskkurs så han är ganska duktig. Mamma kan också en hel del men hon är hemma med mitt syskon som är en månad gammal.

Annons
 

Lärarna på Pilängskolan visade glatt runt på skolan.
Signalerna från skolvärlden är dock tydliga idag. Lärarkåren går nästan på knäna och många upplever yrket som övermäktigt.
– Det är i högsta grad mycket allvarligt. Det är så mycket byråkrati idag att många tappar fokus på själva undervisningen. Därför har vi bland annat tagit bort kravet på lokala läroplaner. Men förutom att minska på byråkratin så är det viktigt att inte fylla på med mer. Ett exempel är förslaget att eleverna ska kunna överklaga ett betyg. Skulle detta gå genom innebär det ännu mer jobb och därför är vi emot detta, avslutar Jan Björklund.


Jan Björklund och Nyamko Sabuni träffade elever i årskurs 6 och frågade om allt från läxor, lektioner, till skolmat och betyg.
– Och betyg gillar ni inte?, frågade utbildningsministern och fick ett mumlande ”Nej!” till svar.


Jan Björklund glades åt beskedet att många elever på skolan var intresserade av matematik och NO-ämnena.


Ali Zaaroura, Kinga Piekarcewicz, Manar Osman och Veronika Sörensen tog en fika med minstrarna.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser